Història

Uns cinquanta inscrits participen en el XV Seminari d’Història

La jornada que tractava en relació a la llengua catalana i el franquisme va omplir la sala Gòtica del Consell Comarcal

per Redacció, Solsona, 9 d'abril de 2019 a les 17:01 |
Una cinquantena de persones van omplir la Sala Gòtica del Consell Comarcal

Una cinquantena de persones que van omplir la Sala Gòtica del Consell Comarcal, van participar aquest dissabte en el Seminari d’Història organitzat pel Consell Cultural Francesc Ribalta, en col·laboració amb l’Arxiu Comarcal del Solsonès. El nombre d’inscrits va superar els de la darrera edició, duta a terme l’any 2017.

Al tema que proposava el seminari d’enguany, que era molt transversal, hi tenien cabuda els trets històrics i els filològics, la qual cosa va fer atractiva la jornada a un major nombre de persones. No hem d’oblidar, tampoc, que es tractava d’una qüestió que tothom té molt present a la memòria, amb vivències personals o familiars viscudes de primera mà i que formen part de l’imaginari col·lectiu.
Lluís Duran, coordinador del Seminari, en la seva intervenció va destacar que “el franquisme va pretendre un genocidi a la llengua catalana”. Josep M. Roig i Rosich, per la seva banda, va destacar el tret identitari que suposa la llengua per Catalunya i la seva persecució “que ja ve de lluny”. Josep Maria Figueras va basar la seva exposició en les actuacions del règim franquista contra la premsa catalana, mentre que la intervenció de Joan García, en substitució d’Agustí Pons, que no va poder assistir-hi per motius de salut, va versar en relació a les vivències viscudes per un infant nascut en ple règim en l’àmbit, principalment, de l’educació.
Abans del torn de paraules, les breus intervencions de Rafael Pérez, Maria Corominas, Pilar Massana i Rosa Viadiu, van donar un caire més proper a les vivències i records de l’època de la postguerra, cosa que va animar força el debat i es van succeir les intervencions per part dels assistents.

 

Participació