Centre Sanitari del Solsonès

Al·lèrgies, que són i algunes pautes a seguir davant d’aquestes

La primavera és l’època de l’any on el seu increment és més destacat. Enguany es preveu una gran incidència

per Redacció , Solsona, 5 d'abril de 2019 a les 07:08 |
Dr. Navarro – pediatra i al·lergòleg
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.L'al·lèrgia és una resposta immunològica de l'organisme a l'entrar en contacte amb substàncies o elements externs (al·lèrgens), que generalment no són nocius i no afecten les persones que no en són al·lèrgiques. Els al·lèrgens més comuns són els àcars de la pols, el pol·len, el pèl d'animals i les espores dels fongs. La reacció al·lèrgica també pot ser provocada per aliments, làtex, medicaments, picades d'insectes (vespa, abella), etc.

En els darrers anys s'ha observat un increment en el nombre de persones afectades per al·lèrgies en els països desenvolupats com a conseqüència dels factors genètics i els ambientals, principalment.


Les al·lèrgies es poden relacionar amb malalties de l'aparell respiratori com l'asma, la rinitis i la conjuntivitis; malalties de la pell com l'èczema i la urticària, o amb reaccions greus d'inici ràpid que afecten conjuntament la pell, l'aparell respiratori i el cardiovascular (anafilaxi).

Quan el sistema immunitari ha fabricat unes defenses que reconeixen un al·lergen determinat, es produeix l'alliberació d'unes substàncies químiques (per exemple, la histamina) que desencadenen una reacció, de gravetat variable, que provoca els símptomes de l'al·lèrgia en el moment que el nostre cos entra en contacte amb l'al·lergen.


Al·lèrgia al pol·len, als àcars de la pols, al pèl d'alguns animals i a les espores dels fongs

La reacció al·lèrgica es desencadena quan un determinat al·lergen entra en contacte, per via respiratòria o bé pels ulls, en quantitat suficient, amb una persona sensibilitzada.


La majoria de les plantes que produeixen al·lèrgia pol·linitzen en els mesos de primavera, tot i que les concentracions ambientals de pol·len poden ser molt diferents en funció de factors climàtics. Els símptomes més comuns són tos i dificultat per respirar, picor al nas, als ulls, al coll, a la pell, erupcions cutànies, llagrimeig als ulls i conjuntivitis, secreció nasal, esternuts, mal de cap, etc.

Davant l’al·lèrgia al pol·len, s’aconsella tancar les finestres del domicili durant la nit i mantenir les finestres del cotxe tancades quan hi viatgeu. En casos de persones molt al·lèrgiques es recomana, fins i tot, evitar utilitzar la moto o la bicicleta, o bé fer-ho amb la utilització d’una mascareta.

Tractament

Els medicaments que alleugen els símptomes respiratoris més utilitzats són els antihistamínics orals i els corticoides nasals per a la rinoconjuntivitis, i els broncodilatadors i corticoides inhalats per a l'asma.

En el cas d'anafilaxi o reacció al·lèrgica greu, cal assistència mèdica urgent.
Foto: 

 

Participació