Reis Mags 2019

Els Reis Mags demanen a Solsona «justícia justa per a persones bones»

Els Reis Mags s'han dirigit als solsonins des de la Plaça de Sant Joan

per Ramon Estany, Solsona, 6 de gener de 2019 a les 08:00 |
El Rei Melcior ha dirigit unes paraules als solsonins des de la capella de Sant Joan | Ramon Estany

En el seu tradicional discurs dirigit als solsonins i solsonines, els Reis Mags han demanat per a l'any que ha començat "una justícia justa per a persones bones. Li demanem que no es vulnerin els drets fonamentals dels ciutadans, ni arreu del món els drets dels infants. I que s’aturi, d’una vegada per totes, el degoteig de víctimes de la violència masclista."
Així mateix, han agraït la solidaritat dels solsonins en la campanya de recollida de joguines i , han felicitat als voluntaris que any rere any es mobilitzen per fer més lluïda la cavalcada de Reis.
Aquest discurs l'han fet des de la Capella de la Plaça de Sant Joan, davant centenar de persones que omplien la plaça. 


Els Reis Mags, tot seguit, s'han adreçat a peu fins a la Catedral de Solsona, on eren esperats també per centenars de persones per realitzar com cada any, la tradicional adoració de l'Infant Jesús, a la Capella del Claustre.
Allí han estat rebuts per Mn. Josep M. Besora, que també els ha recordat la petició feta l'any passat d'intercedir per obtenir l'alliberament d'aquells que estan injustament empresonats i el retorn dels qui s'han vist obligats a exiliar-se. Mn. Besora els ha demanat "justícia de veritat" i també pels governants de les nacions, que tinguin més sensibilitat i "obrin les fronteres per que els que fugen de la guerra i de la fam puguin rebre l'atenció que tota persona es mereix".

Audio de l'acte de rebuda a la Capella del Claustre dels Reis Mags / Ramon Estany

 

Rebuda a la Capella del Claustre Foto: Ramon EstanyAl·locució dels Reis Mags a Solsona
Cavalcada 2019

(llegeix Melcior des de la capella de la plaça de Sant Joan)


Solsonines i solsonins, petits i grans,
Al final d’un llarg viatge que dies enrere va començar, no podríem haver tingut una millor rebuda que la que ens acabeu de brindar.
Solsona és una de les nostres destinacions preferides, perquè cada any ens hi trobem famílies agraïdes. Sabem que fa dies que espereu aquesta vetllada tan especial, en què intentem que cap infant es quedi sense regal.
I per això també hem d’agrair la solidaritat dels solsonins que amb la campanya de recollida de joguines de Creu Roja Joventut heu col·laborat. Aquesta vegada s’han aconseguit 340 joguines, una xifra que dobla la de l’any passat! Se’n beneficiaran una trentena de nens i nenes de la comarca inclosos dins el Fons d’emergència social. Això sol ja ens diu que a Solsona i el Solsonès sou persones com cal! També hem d’agrair la col·laboració de Càritas Arxiprestal en la campanya de Creu Roja. La solidaritat de ciutadans i entitats és la clau de la màgia.   

Dissabte passat a la Sala Polivalent, els nostres patges van treballar de valent! I és que els vau entregar unes 430 cartes, tot un rècord. I si per qualsevol motiu no vau poder lliurar la carta, no patiu. Som mags –ens diuen savis–, i la nostra missió passa per conèixer els vostres desitjos talment com els pares i avis.  

Al 2019 nosaltres li demanem sobretot justícia. No només judicis. Sinó una justícia justa per a persones bones. Li demanem que no es vulnerin els drets fonamentals dels ciutadans, ni arreu del món els drets dels infants. I que s’aturi, d’una vegada per totes, el degoteig de víctimes de la violència masclista.
Un any més, Gaspar, Baltasar i jo mateix venim a Solsona carregats  de paquets on hi hem escrit molts noms. Ara és quan us demanem que sigueu sincers i ens digueu si heu estat bons:  
Nens i nenes de Solsona, creieu que us heu portat bé durant el 2018?  

Ui, no ho hem sentit gaire...

Solsonins, xics i grans,  

Us mereixeu el vostre regal?

I les mares, els pares, les àvies, els avis, els germans grans de Solsona, s’han portat bé?

Si és així, tal com prevèiem, no us preocupeu. Quan arribeu a casa, més d’una sorpresa us trobareu.
Els Reis d’Orient som mags i a cada racó del planeta arribem. Però la màgia de la cavalcada, de l’organització que en fa cada poble, vila i ciutat depèn. Hem d’agrair, doncs, a la comissió de Reis de Solsona aquesta magnífica acollida, cada vegada amb més color, més infants i, en definitiva, més vida.
Ens diuen que aquest any prop de dues-centes persones s’han mobilitzat per a aquesta arribada. Voluntaris a títol individual, nens i joves de l’Esplai Riallera i l’Agrupament Escolta i Guia Pare Claret, Fundació Volem Feina, Centre Excursionista, Escola de Dansa, Tatrau Escola de Teatre, Patinfanjàs, alumnes de les escoles Arrels, Setelsis i Vinyet, i, encara que no es vegin, els Trabucaires de Solsona, que sense trabuc també l’han feta bona. Per a tota aquesta colla de gent, nosaltres us demanem un fort aplaudiment.
Els fabricants de somnis més grans del món sou els nens i nenes. En la vostra il·lusió, bondat i esperança, nosaltres dipositem tota la nostra confiança. Vosaltres sou el futur d’un món millor, per tirar endavant el que us proposeu sense por. Dissabte a la Sala Polivalent alguns de vosaltres vau penjar desitjos en un plafó. Pau, amor, amistat, que tots els infants siguin feliços i bons, salut, neu i sempre mirar endavant són alguns dels desitjos que els solsonins vau expressar. I aquesta nit volem que arribin ben amunt perquè a tothom puguin arribar. Per això tot seguit s’enlairaran dins els 150 globus que d’aquesta plaça volaran.
Per acomiadar-nos us desitgem un 2019 d’amor, salut, justícia i llibertat. No deixeu mai que us robin els somnis: ni com a infants o adults, ni com a poble. Aquest és el nostre pensament més noble.
A continuació anirem fins a la catedral per fer l’ofrena abans de repartir els vostres regals. En nom de Gaspar, Baltasar i jo mateix, moltes gràcies i fins l’any que ve!

 

Participació