1 de 10

«No són els pressupostos que ens agradaria presentar, però són els que toquen»

Jordi Turull, portaveu de CiU al Parlament de Catalunya, i Mireia Canals, diputada de CiU al Solsonès, han valorat els pressupostos de la Generalitat de Catalunya pel Solsonès

per Ramon Estany, 6 de febrer de 2012 a les 23:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de febrer de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Portaveu de CiU al Parlament de Catalunya, Jordi Turull, i la diputada de CiU al Solsonès, Mireia Canals Foto: Ramon Estany

 
"Són moments complicats però donem la cara". Així de clar ho va dir aquest dilluns a Solsona el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, que afegí que "no són els pressupostos que ens agradaria presentar, però són els que toquen. Aquest any no podem donar bones notícies, hem d'estabilitzar les finances".
Turull va analitzar la situació general dels comptes de la Generalitat recordant que "les institucions tenim molts menys ingressos i a més tenim la llosa d'una hipoteca." 
A diferència de l'any passat que va ser l'any de les retallades, aquest any "hem procurat no afectar l'estat del benestar, i un 70% del pressupost va a despesa social: educació, salut i benestar social."
Els eixos bàsics segons Turull són aixecar econòmicament el país, generant riquesa i ajudant l'activitat productiva, incrementant el capital de l'Institut Català de Finances per donar més ajuts a les Pimes. L'altre gran eix són les lleis omnibús, pensades per que tothom qui vulgui generar riquesa no vegi l'administració com un estorb, adaptant la legislació a les possibilitats d eles PIMES.
En suma, el repte d'aquests pressupostos és estabilitzar les finances públiques, per què "tenim una hipoteca que ens pesa com una llosa."
I sobre perque no es fan més inversions al Solsonès, Turull va culpar-ne el Tripartit per "una manera de fer, un ús i abús dels pagaments diferits que ara acumulen 30.000 milions d'euros pendents, quan el pressupost de la Generalitat són 39.000 milions. El PSC hauria de demanar perdó al poble de Catalunya per la despesa  que ha portat a terme i el desgavell en deute que ha generat."
Són uns pressupostos amb criteri, ha recordat, retallant en publicitat institucional un 35%, i ajustant amb criteris mantenint l'estat del benestar, per que "volem donar imatge d'estabilitat financera, fet que ens ha fet guanyar un graó en credibilitat, i convertint Catalunya en un referent. Esperem que el 2013 poguem tornar a aixecar el vol."
 
 
Mireia Canals, "El Centre Cívic és una obra prioritària per la comarca"
 
Canals ha remarcat que a banda de les aportacions fixes que la Generalitat realitza al Centre Sanitari, a l'Arxiu, o la Biblioteca, i que no  s'especifiquen als pressupostos, el gruix de la inversió de la Generalitat serà el Centre Cívic, un obra que la va començar CiU i l'acabarà CiU i és prioritària per que en tota la comarca no hi ha cap oficina de Benestar, i a part de gent gran, donarà cabuda a associacions, infants i joves, suposant el 60% del pressupost comarcal amb 1.342.000 euros i que es finalitzarà el 2013.
Un altre obra important ja acabada però pendent de pagar aquest any és la variant de Santa Sussanna, amb un import de 453.000 euros.
Altres partides  destacades són l'aportació al Parc de Conservació de carreteres de Solsona (n'hi ha 17 a tot Catalunya) i que treballa el manteniment de la xarxa viària comarcal.
Un altra obra finançada per la Generalitat i acabada, és el camí de Matamargó, una demanda insistent per tapar forats i aplicar una capa d'asfalt i de la que faltava pagar 150.000 euros.
La darrer inversió, està dins l'ARE de la Cabana del Màrtir, d'uns 112.000 euros i de la qual s'ha fraccionat el pagament en dues anualitats. La contractació de l'empresa que ha d'urbanitzar el carrer ho ha de fer l'Ajuntament, ha recalcat Mireia Canals,  "que són els qui ara tenen la responsabilitat de fer el projecte."
Respecte a la reclamació de l'escola El Vinyet, Canals ha explicat que la redacció del projecte executiu es farà un cop estigui urbanitzat el carrer.
Finalment, la diputada ha recordat que la inversió per càpita del Solsonès és de 164'8 euros, una xifra per damunt de 23 comarques catalanes, i que podria ser superior si no fos pel deute del tripartit. En aquest sentit, Mireia Canals ha estat dura amb l'anterior govern de la Generalitat, per que "ha deixat moltes factures per pagar."
Participació