Abans de final d’any unes noves escales connectaran el nucli antic de Solsona amb la riera

L’estructura combinarà la fusta i la pedra i recorre a tècniques de bioenginyeria per recuperar l’antic talús verd de la zona

per Redacció, Solsona, 18 de desembre de 2018 a les 14:13 |
La nova escala sortirà del costat de l’aparcament de les Moreres, davant del pas de vianants de davant la catedral, per accentuar la linealitat del pont de Solsona, fins a mig talús.
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


Abans de final d’any l’Ajuntament de Solsona preveu enllestir els treballs iniciats aquest mes per construir unes noves escales que connectin l’àmbit del portal del Pont amb la riera i, alhora, recuperin el talús vegetal. Serà una nova estructura que, a partir de tècniques de bioenginyeria, combinarà la pedra del país pròpia del centre històric amb fusta integrada en l’entorn verd del riu Negre i recuperarà el verd natural que històricament tenien els talussos fluvials d’aquest indret amb la sembra de vegetació. Aquesta és una de les obres prioritzades en el marc del pressupost participatiu.

Així, la nova escala sortirà del costat de l’aparcament de les Moreres, davant del pas de vianants de davant la catedral, per accentuar la linealitat del pont de Solsona, fins a mig talús. L’arquitecta municipal Anna Feu, responsable del projecte, ha optat per “un accés al nucli antic des de la riera que s’integri com un element natural més de la zona i que potenciï recorreguts històrics i naturals”.
La linealitat de l’escala, segons Feu, reforça la del pont i les visuals cap als elements històrics, entre els quals destaquen l’absis i el transsepte de la catedral. El projecte “vol fomentar l’estima per l’entorn natural i patrimonial i aposta per solucions respectuoses amb el medi ambient”. L’arquitecta posa de relleu l’oportunitat que aquest nou element suposa per explicar turísticament tant la història del pont d’entrada a la ciutat, “tan poc explicada” –l’actual integra vestigis del pont del segle XVIII, que presentava dotze arcades–, com el paisatge natural de riera.
Per a la regidora d’Urbanisme, Rosó Barrera, “es tracta de tornar a vincular dos àmbits de la ciutat fins ara massa distanciats malgrat la proximitat. A Solsona, com a la majoria de municipis, històricament s’ha donat l’esquena al riu”. I obres com aquesta han de “revaloritzar l’entorn del riu Negre com a xarxa verda de lleure per als ciutadans”, en la línia del que s’ha intentat fer des de fa vuit anys amb el Pla director de la ribera, i, al mateix temps, “anar donant forma a un buit urbà no resolt”.    
Els graons seran de pedra del Solsonès i, tal com explica l’arquitecta, en sentit ascendent  aquest material dialogarà amb el fons de la catedral, mentre que els replans, de fusta, en sentit descendent connectaran amb els elements naturals de l’entorn de la riera. La fusta utilitzada és de castanyer del Montseny, un arbre històricament molt arrelat a la cultura popular del país i l’ús i l’explotació del qual s’estan tornant a potenciar. A més, és una fusta molt resistent a la intempèrie sense necessitat de tractaments.

Aquestes obres són executades per l’empresa especialitzada en bioenginyeria Naturalea Conservació per un import de 29.090 euros. És la darrera actuació i la més costosa de les que s’han dut a terme en el marc del pressupost participatiu d’aquest any que es tanca. L’altra obra de més envergadura ha estat el reforç de l’enllumenat dels passos de vianants considerats més perillosos a la carretera de Manresa, del qual s’estan ultimant els detalls.
Un projecte amb continuïtat
Els propers dies finalitzaran els treballs de construcció de l’escala, però a continuació se sanejarà millor el talús que limita amb l’aparcament de les Moreres, després que hi hagi aparegut runam que no es preveia. Així mateix, en una fase posterior, quan es disposi de finançament, és previst perllongar les escales fins al carrer dels Tints i la passarel·la de fusta que creua el riu Negre. Pel que fa a les escales velles, considerades força perilloses, s’hi barrarà el pas amb una tanca a la part superior.

 

Participació