PDECat

Els pressupostos municipals de 2019 deixen a l’aire els principals compromisos de legislatura del govern ERC+PSC

Es fa evident la manca d’impuls i dedicació en alguns temes clau per a la ciutat

per PDECat, Solsona, 5 de desembre de 2018 a les 22:14 |
Grup Municipal del PDECat (Arxiu)
En l’últim Ple de l’Ajuntament de Solsona el grup municipal del PDeCAT no vam validar els pressupostos del 2019.
Amb l’aprovació dels últims pressupostos, el govern de Solsona tanca una legislatura marcada per l’absència de l’alcalde en la qual l’equip de govern no ho ha pogut suplir. Aquest buit que ha deixat l’alcaldia s’ha notat en la gestió del dia a dia de la ciutat i l’han intentat arreglar a corre cuita a última hora i de forma improvisada amb la renúncia de David Rodríguez al Parlament. Començant des del setembre passat una campanya intensiva de presència a la ciutat que encara fa més evident l’absència prèvia.

És per tot això, que acabarem la legislatura i els principals projectes que tenia emmarcats el govern d’ERC+PSC no s’hauran començat. La construcció del nou tanatori a l’espai Sant Jordi va per llarg i els actuals pressupostos contemplen una partida de 21.000 euros per a externalitzar la redacció del projecte final quan l’avantprojecte el van fer els mateixos serveis tècnics municipals - despesa que considerem innecessària. També, -arran de la possibilitat que es va plantejar de traslladar els escoltes provisionalment a l’espai Sant Jordi- hem pogut saber que la cosa va per molt llarg.
Així mateix, el cas de la implementació de la recollida d’escombraries porta a porta n’és un altre exemple. Havia de començar el passat 1 de gener de 2018. Amb aquest objectiu, l’Ajuntament va encomanar i pagar un important estudi. Per causes simplement d’oportunisme polític s’ha postposat la posada en marxa del porta a porta fins la propera legislatura. No obstant, s’ha programat una nova despesa de 15.000 euros en forma d’un nou estudi detallat del porta a porta. També s’ha previst una partida de 9.700 euros per externalitzar la redacció de les ordenances que regularan aquesta aplicació quan entenem que ho podrien fer els serveis municipals i més després de l’augment de personal que contempla el pressupost 2019. En la mateixa línia, en plens anteriors se’ns va explicar que abans d’acabar la legislatura la ciutat disposaria d’una nova deixalleria més moderna i més propera a la ciutat. Ara sabem que es deixa per més endavant ja que no apareix als pressupostos.
L’impuls a la nova illa cultural de Solsona que ha de comptar amb la Casa dels Gegants de Carnaval també quedarà del tot pendent pels propers 4 anys. S’ha comentat que s’estan tramitant ajuts per a poder obtenir finançament però està clar que s’ha endarrerit el projecte i la composició final dels diferents usos encara està en qüestió. Demanem que el projecte final tingui el principal ús destinat a l’explicació del Carnaval de Solsona i les seves obres mestres que són els gegants, però també les músiques, les comparses, les bates i les experiències que s’hi viuen.
Pel que fa a la supressió de barreres arquitectòniques que al principi de legislatura es va comunicar com una gran prioritat en els pressupostos de 2019 s’ha reduït la partida a 11.890 euros havent-hi una retallada de 20.000 euros.

Així mateix, entenem que l’ajut extraordinari de 5.000 euros al Carnaval en la celebració dels seus 50 anys és insuficient. L’Ajuntament no pot donar la medalla de la ciutat a una entitat, que és la màxima distinció, i després no dotar-la de pressupost suficient per celebrar una festa que té una gran importància cultural però que també la té a nivell econòmic, turístic i de màrqueting de la ciutat. Recordem aquella campanya de “Solsona, ciutat gegantera”.
Pel que fa als ingressos, nosaltres hem explicat moltes vegades que no compartim el nivell impositiu en forma d’IBI que té la ciutat, que per cert torna a augmentar. Després de la revisió cadastral que es va produir es van poder detectar moltes construccions irregulars que s’han passat a cobrar reclamant les últimes cinc anualitats. Amb aquest ingrés extra es podria rebaixar la pressió fiscal que patim els solsonins i solsonines sense repercutir en una baixada de recursos.
Quant a les inversions d’aquests pressupostos 2019 tampoc hi veureu actuacions importants a vies i carrers que estan en situació complicada i que portem reclamant tota la legislatura. Tres exemples els podem veure en l’avinguda Pere Màrtir Colomés, el carrer Ensija o la via urbana de la Cabana d’en Geli. Per no parlar de la necessitat de disposar de més sòl industrial. Aquestes actuacions reclamen molt esforç i dedicació a la ciutat. També a vegades implica rebre crítiques i mullar-se però entenem que per això estem els càrrecs electes.  

Grup Municipal del PDeCAT a l’Ajuntament de Solsona, desembre de 2018

 

Participació