Èxit en la trobada artística amb José Corredor-Matheos

per Redacció, Solsona, 4 de desembre de 2018 a les 08:00 |
 

Divendres passat, dia 30 de novembre, Solsona acollí el prestigiós crític d’art i poeta, nascut a Alcázar de San Juan, José Corredor-Matheos. La jornada, que va ser organitzada  per l’Institut Francesc Ribalta i l’Arxiu Comarcal del Solsonès, es va iniciar al matí a l’Institut, on alumnes i professors vam poder gaudir de les seves paraules, plenes de saviesa i de pau, les quals agraïm profundament i recordarem sempre.

A la tarda, després de la recepció a l’Ajuntament, on signà al Llibre d’Honor, s’inicià, a la Biblioteca Carles Morató, la sessió artística i literària, titulada “Poesia, art i vida en l’obra de José Corredor-Matheos”.

La sala Homilies d’Organyà estava ambientada amb treballs inspirats en els seus poemes, realitzats  per alumnes de l’Institut, i amb altres petites obres d’art, com ara un haiku en japonès.  La professora de Visual i Plàstica, Mercè Fondevila, va  presentar l’escriptor tot fent un repàs del seu currículum. A continuació, Rafel Pérez i Cabanes, escriptor i literat, definí el Sr. Corredor-Matheos com un poeta que pot,  allunyant-se de la realitat, veure allò que és realment essencial, aconseguint així una resultat tan sublim com el mateix acte de respirar.  Després fou el torn del mateix  Corredor- Matheos,  que, a través de la lectura dels seus poemes, va transmetre les seves opinions i algunes vivències personals, les quals  alimenten la seva producció. L’autor es titllà de “no pessimista, sinó moderadament apocalíptic” i digué que els seus poemes surten sense preveure’n el moment (en un tren, en una estada a Montserrat, veient un gos…), així com tot art, que, en la seva opinió,  ha de sorgir per sorpresa, en moments d’inspiració, per tal de produir “sensació” en el receptor.  El Sr. Corredor-Matheos acabà amb la lectura d’uns poemes inèdits i manifestà, també, que era la seva intenció publicar un llibre de poesies en català, sota el títol d’Homenatge.  Acabaren les intervencions de la taula amb la lectura d’altres poemes de l’autor manxec a càrrec de l’escriptor berguedà Toni Gol. En la part final, s’obrí el col·loqui amb el públic, durant el qual es parlà del concepte d’art i de com cal mirar una obra.

Finalment, el Sr. Corredor-Matheos, amb una admirable paciència,  firmà i dedicà llibres a tothom qui se li acostà i també exercí  de crític d’art quan algunes alumnes de l’Institut li demanaren l’opinió sobre unes làmines que elles havien realitzat.

Tots els assistents van quedar meravellats i impressionats per les sàvies paraules de l’artista, per les seves opinions, trencadores, a vegades, atrevides, que transmetien aquelles veritats que, sovint, només són permeses de ser dites als personatges més genials.


Des d’aquestes línies traslladem el nostre més sincer agraïment a la Mercè Fondevila, a l’Arxiu Comarcal el Solsonès, a l’Ajuntament de Solsona, a la Biblioteca Carles Morató i al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Realment, fou aquesta unió de forces la que possibilità que una figura tan excepcional com la del Sr. José Corredor-Matheos pogués estar entre nosaltres. Moltes gràcies a tots.

 

Participació