patrimoni

La representació més antiga de l'escut de Solsona torna al Castellvell d'Olius

Aquesta setmana s'ha col·locat una rèplica

per Redacció , Solsona, 30 de novembre de 2018 a les 08:49 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Foto: Ajuntament OliusAquest passat divendres dia 23 de novembre es va procedir a la col·locació al Castellvell d’Olius de la rèplica del capitell on es troben gravats els símbols de la família Tarroja i Cardona propietaris del castell en el seu moment. La peça original es conserva al museu de Solsona. Han estat quasi tres anys per a fer els treballs de catalogació, grafisme en 3D i fabricació del nou capitell després crear el motlle corresponent. Els que pugeu habitualment al Castellvell, ho trobareu novament al seu lloc.

La rèplica és feta amb  material artificial. Una barreja de ciments.
 S'havia de fer una copia exacta del capitell i es va elaborar un motlle de la peça original, posteriorment amb els ciments es va omplir el motlle per a traure una còpia que s'ha instal·lat a lloc on es trobava situat originàriament.

Foto: Ajuntament Olius

El Castellvell d'Olius conserva doncs, una de les primeres representacions de l'escut de Solsona. En ell se simbolitza la unió de les famílies de Cardona i Torroja, representades respectivament pels cards i la torre. L'escut, gravat en pedra en un capitell, en orígen es trobava ubicat en una de les pilastres de la sala principal del Castellvell de Solsona (Olius), actualment mig enderrocat. Posteriorment el capitell fou reubicat en una barana perimetral, exposat durant anys a unes condicions climatològiques molt adverses que l'han deteriorat significativament.

Per motius de conservació, el passat 24 de novembre fou extret  d'aquest emplaçament per poder ser restaurat al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i exposat al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona..
 
 
Fotogrametria del capitell del Castellvell. D'aquesta manera si es perd o es trenca sempre es podrà fer una rèplica exacta.
 

Moment en que retiraven el capitell del Castellvell d'Olius Foto: Arxiu particular

 
 
 

 

Participació