El Consell Comarcal del Solsonès s'adhereix a la independència

Amb els vots favorables d'Esquerra i CiU i l'abstenció del PSC

per Redacció , 30 de gener de 2012 a les 18:03 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de gener de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ple del Consell Comarcal Foto: Ramon Estany

En el passat Ple del Consell Comarcal del Solsonès, celebrat divendres 20 de gener a Solsona, s’aprovà amb el vot favorable de CiU i Esquerra i l'abstenció del PSC, la moció per a l’adhesió a l’Associació d’ens locals: “Municipis per la Independència”, que diu el següent:
 
La sentència del Tribunal Constitucional en relació a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, va comportar una modificació de continguts que retallaven l’àmbit d’autonomia del nostre país, fet que va generar un rebuig generalitzat que es va evidenciar en la manifestació sobiranista del 10 de juliol de 2010.
 
Tenint en compte que el dret a l’autodeterminació és un principi fonamental dels drets humans, qüestió aquesta que està recollida a la carta de les Nacions Unides, com també al Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics ratificat per l’Estat espanyol el 27 de juliol de 1977, que en el seu Article 1  proclama: “Tots els pobles tenen dret a l’autodeterminació. En virtut d’aquest dret determinen lliurement el seu estatut polític i procuren també pel seu desenvolupament, econòmic, social i cultural. 
 
Tots els pobles poden, per a les seves pròpies finalitats, disposar lliurement de llurs riqueses i de llurs recursos naturals sense perjudicar, però, cap de les obligacions que sorgeixen de la cooperació econòmica internacional basada en un principi de benefici recíproc, i també del dret internacional. En cap cas, un poble no pot ser privat dels seus mitjans de subsistència.
 
Els estats en aquest pacte, incloent-hi aquells que tenen responsabilitat d’administrar territoris no autònoms, i territoris en fideïcomís, promouran l’exercici del dret a l’autodeterminació i respectaran aquest dret d’acord amb les disposicions de la Carta de les Nacions Unides.” Tenint en compte que el Decret 110/1996, de 2 d’abril, regula la constitució d’organitzacions associatives de les entitats locals de Catalunya per tal de protegir i promoure els seus interessos comuns i genèrics. 
 
El Consell Comarcal del Solsonès expressà la voluntat d’adherir-se a l’Associació d’ens locals: “Municipis per la Independència” amb l’objecte de defensar l’assoliment dels drets nacionals que corresponen a Catalunya i promoure l’exercici del dret a decidir.   Es designà al senyor Joan Solà i Bosch, president del Consell Comarcal del Solsonès com a representant d’aquesta entitat en l’Associació. Es farà tramesa d’aquest acord a l’Associació d’ens locals Municipis per a la Independència.Enric Roures (PSC), argumentà el sentit del seu vot cap a l'abstenció en aquest punt, per què "en l'ideari polític dels socialistes no entra encara la independència, i de moment, tot i que és conscient que Catalunya ha de donar un pas endavant en l'autodeterminació, en aquests moments no es compleixen els factors legals i jurídics per poder emprendre una situació d'aquest típus."
Roures reconegué que "les diferències entre Catalunya i la resta de l'estat  es van ampliant, però hem de continuar treballant per l'Estatut d'Autonomia del 2004".
Roures afegí que "el nostre ideari és el federalisme sense tancar la porta a un futur en què la independència sigui un fet".

Per la seva part, Benjamí Puig, portaveu d'Esquerra al Consell Comarcal, s'hi mostrà favorable a la moció, per què "el nostre ideari, el d'Esquerra, és la independència, que també és la solució dels problemes del nostre país".
 

 

Participació