Òmnium Solsonès

El Dr. Antoni Beltran Genescà presenta «Ensenya’m la llengua», a Solsona

L’acte, organitzat per Òmnium Cultural del Solsonès, tindrà lloc el divendres 19 d’octubre, a les 8 del vespre a la Sala Cultural de l’Ajuntament de Solsona (C/ Castell, 20, 3r pis)

per Redacció, Solsona, 17 d'octubre de 2018 a les 08:37 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
  
Ensenya’m la llengua, vocabulari i llenguatge popular, al voltant de la salut, els remeis i les malalties. -Doctor, el nen ha caigut i s’ha fet un “chichón”.  -Senyora, el que té el seu fill és un nyanyo com una casa! El lèxic català referit a la salut i a les malalties està pioc i té unes quantes xacres derivades de l’estandardització de la llengua i de la influència del castellà. Els tirons i els desgarros guanyen presència a les consultes en detriment de les estrebades i carns esqueixades, i els chichons i els sarpullits, de mica en mica, passen davant dels nyanyos i les granissades. Aquest llibre vol ser una eina per a recuperar el vocabulari popular i col·loquial que fins fa poc era viu, explícit i completament natural; un llenguatge farcit de fogots, tropells i cobriments.

 
Antoni Beltran i Genescà, llicenciat en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona (Hospital de Sant Pau), especialista en Medicina Interna i Medicina Familiar i Comunitària, va ser metge internista a l’Hospital Sant Joan de Reus i Metge de capçalera als pobles de Puigpelat i Alió (Alt Camp). Des de fa més de tres dècades, exerceix com a metge d’atenció primària i geriatra a Sant Feliu de Guíxols. Complementàriament a la seva activitat professional, ha pres la iniciativa, en el marc de l’Espai del Metge Rural, de recuperar i ordenar el vocabulari popular relacionat amb la salut.
 
 

 

Participació