Les energies renovables i el turisme sostenible enceten el cicle de xerrades sobre l’Economia Social i Solidària d’aquesta tardor a Solsona i Salo

L’Economia Social i Solidària, aquella concebuda per promoure i millorar el benestar i les oportunitats del territori i la seva gent, ha estat sempre el marc organitzatiu que es promou des del projecte ACTUA

per Ramon Estany, Solsona, 9 d'octubre de 2018 a les 14:33 |

Projectes cooperatius i associatius que, entre altres, s’originen i es gestionen com a projectes col·lectius regits per la transparència, la participació, les persones i, per tant, ja amb això, es maximitza el benefici territorial.  És així com s’assoleixen objectius compartits des de la cooperació i des de diferents àmbits.
Per tal de conèixer iniciatives existents i establir debats operatius, el cicle s’organitza en grans sectors: les energies renovables, el turisme sostenible, la gestió de les cures, i els oficis i serveis professionals.   Cadascuna de les quatre sessions organitzades girarà entorn un sector.

El cicle s’encetarà parlant d'energies renovables. Serà el proper dia 18 d’octubre, a les 19 hores, al Saló de les Homilies d’Organyà (Biblioteca Carles Morató). A l'acte hi participarà representants de la companyia elèctrica local Electra del Cardener i la cooperativa Girasol, d’instal·lació, manteniment en energia fotovoltaica, biomassa, geotèrmica, eòlica i també recuperació d’aigües.
La segona sessió es celebrarà el dia 24 d’octubre, a els 19 h, al càmping cal Paradís de Salo.  L’objectiu és iniciar un debat sobre els reptes de promoure un turisme sostenible, que esquivi riscos i efectes negatius que han patit en altres territoris: que es debati sobre el paper que hi pot tenir el cooperativisme i les iniciatives associatives, i també les aliances público-privades. A l’acte hi participarà la XAREC, cooperativa recent creada que agrupa empreses de restauració i de turisme d’arreu de Catalunya, Tl’associació Territori de Masies, l’Agència Solcar, i la geògrafa Berezi Elorrieta, doctora de la universitat de Barcelona i activista en els moviments de l’assemblea de Barris per un Turisme Sostenible.
Es prega  confirmació prèvia fins a dos dies abans de cada acte a [email protected] o trucant al 938729709.  
El cicle contempla dues xerrades més, l'una sobre la gestió de les Cures (31 d'octubre) i l'altra sobre iniciatives d'oficis i serveis (8 de novembre).

L’ACTUA , pla de desenvolupament comunitari - PDC-pobles del Baix Solsonès i rodalies ( Pinell de Solsonès, Llanera- Torà, Salo i Castelltallat- Sant Mateu de Bages-, Llobera, Clariana de Cardener, Riner, Pinós i La Molsosa) té per objectiu acompanyar i crear processos i projectes que fomentin tant la cohesió social, entesa com a base per l’empresa col·lectiva d’iniciatives beneficioses pel territori, com l’empresa i acompanyament de projectes ideats per tenir un impacte territorial positiu. Així mateix, el projecte ofereix assessorament i disseny de projectes de l'Economia Social i Solidària. L'Actua està finançat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. El cicle de xerrades compta amb el suport de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.

 

Participació