Inauguració de les X Jornades de Sant Galderic a Sant Pere de Matamargó, Pinós

La festa en honor al patró de la pagesia serà aquest diumenge 14 d’octubre

per Redacció, Pinós, 9 d'octubre de 2018 a les 07:46 |

 
  Aquest diumenge 14 es durà a terme l’acte inaugural de les X Jornades de Sant Galderic, dedicades al patró de la pagesia. La celebració serà a Sant Pere de Matamargó, Pinós, municipi que acollirà la desena edició de Jornades itinerants per la comarca, que organitzen Òmnium Cultural del Solsonès i el Consell Comarcal del Solsonès. 

 
La diada començarà a les deu del matí amb la missa i benedicció del pa a l’església de Sant Pere de Matamargó. Seguidament, cant dels Goigs del Sant i lliurament del pa. A les 11 es farà la presentació de les desenes Jornades de Sant Galderic i, a continuació, una visita guiada a Les Casas de Matamargó, una masia que data del segle XIII, i que ofereix 16 espais museïtzats que mostren com era la vida dels nostres avantpassats . La jornada finalitzarà amb un tast de productes de la terra.  
 
Aquest cicle va ser impulsat el 2009 per Òmnium Cultural del Solsonès, amb la voluntat d’establir una data al calendari dedicada al món rural. En l’edició del 2010, Gogistes Solsonins feren una edició especial dels goigs del Sant, que van ser interpretats en directe per la soprano Montse Riu i la pianista Mònica Mendoza. Les jornades es convertiren en itinerants el 2014 a Santa Margarida de Navès pel fet d’haver-hi una imatge de Sant Galderic que pensaven que era Sant Isidre, i Mn. Ramon Alsina, rector de la parròquia, va descobrir que es tractava d’una imatge reconvertida. Des de llavors s’han celebrat a Odèn, Olius i Pinell

 
Les Jornades pretenen reivindicar la figura del pagès occità Galderic, nascut a Vilavella (Rosselló) cap al 820, que defensà els drets dels pagesos davant dels abusos i maltractes dels senyors, i que fou enterrat a Sant Martí del Canigó. Va ser canonitzat i declarat patró de la pagesia occitana i, posteriorment, esdevingué un dels patrons de la pagesia catalana.
 

 

Participació