COMISSIÓ EUROPEA

ENQUESTA Quin horari prefereixes si se suprimeix el canvi d'hora: d'estiu o d'hivern?

Contesta a l'enquesta de NacióDigital

per Redacció, 12 de setembre de 2018 a les 13:59 |
Rellotges | Pixabay
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de setembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea, ha abanderat aquest matí, en el discurs de l’estat de la Unió Europea, l'estratègia per eliminar definitivament el canvi d'hora. Una opció que ha sorgit després que milions de ciutadans europeus hi hagin donat el vistiplau a través d’una enquesta.

“Els europeus, el maig de 2019, no es aplaudiran si seguim dos cops a l’any canviant l’hora. S’ha de suprimir el canvi d’hora”, ha defensat Juncker.

I ara us preguntem: si se suprimís el canvi, quin preferiríeu, el d'estiu o el d'hivern?

 


LES CLAUS DEL CANVI D'HORA

1. L'horari d'estiu, amb tardes més llargues, es mantindria durant tot l'any.

2. Així, Catalunya podria tornar al fus del meridià de Greenwich, que va abandonar el 1940 per ordre de Franco, per equiparar els horaris amb l'Alemanya d'Adolf Hitler. Per tant, en aquest cas, l'estat espanyol compartiria horari amb el Regne Unit. El canvi de fus, però, no és un element "imprescindible", tal com apunten alguns experts, però és una opció que hi ha sobre la taula. Una opció que depèn del govern espanyol, que ja s'ho ha plantejat.

3. Inici de la jornada laboral i entrada a les escoles a les fosques. Sense el canvi d'hora i amb l'horari d'estiu com a referència, a l'hivern, a les vuit del matí serien les sis hora solar. El dia, però, guanyaria per darrere, ja que el sol no es pondria mai abans de les 18:15h.

4. Quan ho començaríem a notar? El procés pot durar mesos. Per tant, molt probablement el proper 28 d'octubre encara haurem d'endarrerir una hora les agulles dels rellotges.

5. Una dada i un exemple. Amb l'horari d'hivern situem els rellotges una hora més respecte al Temps Universal Coordinat (UTC), que situa les hores estàndard per coordinar tots els països del món. A l'estiu ens situem a dues hores d'aquest indicador. Per tant, si es manté sempre l'horari d'estiu, en ple solstici d'hivern el sol a Barcelona no sortiria fins a les una mica més tard de les 9 del matí.

 

Participació