L'Acadèmia Internacional de Música de Solsona creix i s'amplia amb una nova divisió d'instruments de vent

Una jove americana i el seu professor en una classe de trompa de l'Acadèmia de l'AIMS
per Redacció, Solsona | 4 d'agost de 2018 a les 17:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'agost de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Una jove americana i el seu professor en una classe de trompa de l'Acadèmia de l'AIMS


L'Acadèmia Internacional de Música de Solsona (AIMS) acaba d'arribar a la seva 17a edició plenament consolidada. Tant és així que, enguany, l'organització ha decidit ampliar el repertori i incorporar nous professors i alumnes d'instruments de vent com el clarinet, l'oboè o la flauta travessera. D'aquesta manera, s'ha passat dels 75 alumnes de països d'arreu del món que assistien a classes de piano i corda d'altres edicions, als gairebé 100 de l'edició d'enguany. Com a complement de la part acadèmica de l'AIMS, durant els 20 dies que dura el festival s'han programat més de 45 concerts en una quinzena de municipis de la Catalunya Central. El director artístic del certamen, Peter Thiemann, ha explicat  que el nivell d'exigència és molt alt i ha destacat que arriben motivats "perquè tenen molt clar que la música és la seva futura professió".

 

Lucas Vizcarra toca el seu clarinet durant la classe d'aquest dijous al matí en el marc de l'AIMS 2018


El Lucas Vizcarro és de Bolívia, té 19 anys i estudia a París. És el primer cop que participa a l'Acadèmia Internacional de Música de Solsona i és un dels alumnes de la divisió d'instruments de vent, la novetat principal d'enguany. Aquest jove, que va començar a tocar el clarinet als vuit anys, ha arribat a l'AIMS atret per l'oportunitat que brinda per conèixer nous músics que toquin el clarinet com ell i veure els seus estils.

"És la primera vegada que vinc a una acadèmia i un festival de música a Europa i l'experiència és increïble", ha explicat el jove. El nivell d'exigència és "molt alt", ha relatat. Per ell, un dels reptes de tocar a Solsona amb aquesta calor també és adaptar-se al clima perquè "els instruments canvien molt i sonen diferent".
 

Una classe de flauta travessera de la 17a edició de l'AIMS de Solsona


Una altra de les alumnes de l'acadèmia de vents és la Cristina Fort, de Reus. La jove de 16 anys, que toca la flauta travessera, troba que l'acadèmia és tot un repte. "La majoria de persones que hi ha aquí són professionals que ja estan a la carrera, hi ha molt de nivell", ha explicat. Troba que la seva professora, la Sarah Rumer, és molt simpàtica i a l'hora d'ensenyar és molt didàctica i interactiva, "m'està ajudant molt".

Del seu pas per l'acadèmia, espera treure'n més seguretat en ella mateixa i aprendre a ser més flexible a l'hora de tocar estils diferents. "Ara estic aprenent una obra més clàssica, però també en faré una de més contemporània", ha explicat. Tampoc està acostumada a tocar amb músics més grans que ella i espera aprendre'n molt. L'alumna s'ha mostrat sorpresa per la poca o nul·la competitivitat que hi ha entre els companys; "Als concursos o a l'escola sempre hi ha molta competitivitat, però aquí no. Cadascú fa allò que ha de fer i tothom aprecia el que fan els altres", ha explicat.


La jove espera poder-se dedicar a la música com a futur professional. Explica que és una decisió meditada. Tot i que li agradaven altres estudis, s'ha decidit per la música perquè en aquest món "no pares d'anar a diferents llocs, viatges pel mon i sempre estàs fent coses noves".

De la seva banda, el director artístic del festival, Peter Thiemann ha explicat que l'ampliació d'enguany amb una acadèmia de vents és tot un repte. L'AIMS ha crescut amb una vintena llarga d'alumnes i més professors que toquen i imparteixen classes de flauta travessera, clarinet, oboè, fagot i trompa. Thiemann ha explicat que feia anys que volien incorporar aquests instruments perquè també formen part de la simfònica clàssica, amb peces de compositors com Mozart, Beethoven o Hayden. El director ha destacat que pel públic del festival l'ampliació de l'acadèmia també és molt interessant perquè els repertoris dels concerts creixen. "Cada any sempre penso que ja hem tocat sostre i arriba l'any següent i encara hi ha coses per fer. Quan s'acabi aquesta acadèmia començarem a dissenyar la de l'any següent", ha assenyalat Thiemann.
De la quarantena de concerts repartits per la Catalunya Central, n'hi ha en llocs tan emblemàtics com la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona, la Seu de Manresa o al Santuari Sant Crist de Balaguer, amb interpretacions de les primeres espases de la música clàssica mundial, però també dels alumnes que estan estudiant aquests dies a l'acadèmia. Dos dels concerts que destaquen són el concert d'alumnes i professors del proper 13 d'agost a Solsona, amb talents molt joves que tenen entre 10 i 12 anys, o l'espectacle 'The AIMS Magic Rock Show', el proper 19 d'agost a Solsona, amb un repertori pels amants de la música rock, que barreja màgia i dansa. Precisament, el dia 19 és el torn de la gala final, amb un gran concert d'alumnes i professors. Els concerts van dels 5 euros als 15, tot i que també n'hi ha d'entrada gratuïta.

 

Participació