Punt de vista

Refugiats, dificultats d'inserció

per Redacció, 14 de juny de 2018 a les 15:39 |


Segur que la immensa majoria, hem aprovat la decisió del govern espanyol ,d’acollir els 629 immigrants, reclosos en el vaixell Aquarius. No es podia permetre una nova tragèdia, afegida a tantes i tantes que contemplem, pràcticament cada dia. S’ha de poder fer front a aquesta allau amb decisions eficients i ràpides, i la primera és acollir-los, en situacions d’emergència, però la més efectiva, és ajudar-los en els països d’origen.


Ahir, vaig assistir a l’Assemblea anual del Fons Català de Cooperació, celebrada a Granollers, i allà es pot veure el fruit de la cooperació en països tant llunyans com Amèrica Central, Nord d’Àfrica, o l’Africa subsahariana. Queda clar que si s’inverteix, hi ha resultats immediats i clarament positius. Cal incrementar aquestes inversions, des de tots els estaments possibles, per arrelar la gent allà on neix i creix.

Dit això, vull referir-me una altra vegada a les dificultats d’inserció dels refugiats que tenim ja aquí, al nostra país. Hi ha enormes dificultats per trobar pisos de lloguer, i tot seguit, contractes de treball, per aquest ordre. Particulars i immobiliàries es neguen a llogar pisos a persones que no tenen contracte de treball, i malgrat portin un document de Creu Roja, en que hi ha un compromís d’ajuda al lloguer, la majoria no en tenen prou, i exigeixen un treball.

Aquesta roda de dificultats és general, en la majoria de pobles i ciutats, de manera que refugiats que ja han acabat la primera fase d’inserció, aprenent l’idioma i formalitzant l’estada amb tota la documentació requerida, es troben amb molts problemes a l’hora d’accedir a una vivenda, i buscar treball. De fet, comencen a buscar treball de forma immediata, però per a molts d’ells l’idioma és un fre important, per trobar-ne i quan estan preparats, resulta que no poden llogar un pis.

No és fàcil trobar la solució, però alguna actuació s’ha de fer per resoldre-la. En primer lloc, s’ha de fer una crida a la solidaritat i a la cooperació. No es demana no cobrar lloguer, sinó acceptar el document de Creu Roja , avalant un any el pagament, cas de que l’afectat no el pugui assumir. I demanar a les immobiliàries un mínim de comprensió i col·laboració per fer el mateix. La voluntat dels refugiats és integrar-se i poder refer la seva vida aquí. Per tant, el que volen és trobar feina i vivenda. Si pot ser en aquest ordre, perfecte, però sinó, tenir vivenda permet instal·lar-se en un poble o ciutat, i buscar feina , sabent que cada nit la podran passar sota cobert.


Aquest és un dels grans reptes per resoldre la problemàtica dels refugiats. No n’hi ha prou en acollir-los, hi ha una immensa feina, de preparar-los per iniciar una nova vida. Com a voluntari de Creu Roja, i professor de castellà, veig la problemàtica i les dificultats per resoldre-la, d’aquí que calguin grans canvis , per sortir del cercle viciós en que la majoria es troben. De tots depèn fer-ho realitat.

 

Participació