VI Cicle Flama per a la Independència

L'activista i pedagog Pere Manzanares parlarà del passat, present i futur de la Catalunya Nord

L’acte, organitzat per Òmnium Cultural del Solsonès, tindrà lloc el divendres 15 de juny, a les 8 del vespre al Saló de les Homilies d’Organyà, de la biblioteca Carles Morató, Solsona

per Redacció, Solsona, 13 de juny de 2018 a les 07:28 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de juny de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Pere Manzanares


La Catalunya del Nord és la part històricament i culturalment catalana separada de la resta de Catalunya i annexada a França en virtut del Tractat dels Pirineus (1659). Era formada per les comarques de l’Alta Cerdanya, el Capcir, el Conflent, el Vallespir, la Fenolleda i el Rosselló. Actualment constitueixen el departament francès dels Pirineus Orientals, a la regió d'Occitània, el qual es coneix també en francès com a Pays catalan. El 10 de desembre del 2007 el Consell General dels Pirineus Orientals aprovà la cooficialitat del català i  la denominació de Catalunya del Nord com a equivalent del francès Pyrénées-Orientales. Amb una població de 457.238 habitants, representa el 0,6% de la població total francesa i el 3,1% de la població total dels territoris de parla catalana.

 
 
Pere Manzanares és un pedagog i activista per la llengua catalana nord-català. Fill d'exiliats de la guerra civil espanyola, estudià magisteri a Perpinyà.  Ha estat fundador de les associacions La Bressola (1976) i Arrels (1981), i fundador i animador de Ràdio Arrels (1983), emissora que ha contribuït de manera important a l'esforç de normalització del català. Ponent de la Universitat Catalana d'Estiu a Prada de Conflent,  fou també el primer secretari de la Federació per a la Defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes i és vicepresident del Centre Cultural Català. El 1983 li fou atorgat el premi d'Actuació Cívica, de la Fundació Jaume I. També va formar de l'equip de redacció de la revista Quaderns Tècnics, publicació pionera de la divulgació tecnològica en català.  A les eleccions regionals franceses de 2010 va ser el número dos a la llista d'Europa Ecologia per al consell regional de Llenguadoc-Rosselló. El 2015 va impulsar l'entitat SEM Catalunya Nord per tal de defensar "les especificitats" de la Catalunya del Nord amb vista a les eleccions departamentals i regionals i de cara a la reforma territorial plantejada per François Hollande. 
 

 
        

 

Participació