Records

La festa de Corpus a Solsona fa 25 anys

Fotos RESOL. Documentació ACS

per Ramon Estany
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de juny de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La Solsona 70 va amenitzar la inauguració del nou Passeig Foto: RESOL


Avui viatgem en el record fins 25 anys enrere, al 1993, en concret rememorarem com va ser la festa de Corpus d'aquell any, gràcies a l'arxiu fotogràfic de RESOL i a l'Arxiu Comarcal del Solsonès.

La festa, aquell any es va celebrar entre el 10 i el 13 de juny i s'enmarcava en la commemoració dels 400 anys del Bisbat de Solsona.

La portada del programa va ser obra de l'Aleix Albareda Foto: RESOL


Com a curiositat, la portada del programa de Corpus d'aquell any la va dissenyar un jove Aleix Albareda.

Els actes es van iniciar el dijous 10 de juny, amb la tronada a la Plaça Major, a la una del migdia.
​A les 10 del vespre, es va presentar a la Xelsa el video de l'exposició dels Dracs històrics a Solsona.

​El divendres 11, a les 10 de la nit, es va projectar als baixos del Palau Episcopal l'audiovisual dels 400 anys del Bisbat de Solsona, 500 diapositives de projecció simultània amb muntatge de música i paraula.

Aquell any, una part d ela Plaça Major estava en obres Foto: RESOL


​El dissabte 12, la tradició festiva del Corpus va arrencar a la 1 del migdia amb la Tronada a la Plaça Major i el pregó i cercavila, acompanyats dels gegants i la Patinfanjas.
​A 2/4 de 7 de la tarda es va oferir una conferència sobre costums i tradicions a càrrec de Joan Bellmunt i Figueres, escriptor, a la Sala d'Actes del Casal.

En aquella època, la Guàrdia Civil acostumava a pujar i baixar amb les autortats Foto: RESOL


​Mentrestant, a les 7 de la tarda, la Sala Tomàs Boix obria amb una exposició de ceràmica, i a les 8 de la tarda, el Pati Gòtic del Consell inaugurava l'exposició CALIDOSCOPIS.
​A les 10 del vespre, es va inaugurar una obra que va transformar una part de la ciutat de Solsona, el perllongament del Passeig de Sant Antoni Maria Claret. Va ser una gran festa, amenitzada per l'orquestra Solsona 70.
​El gruix dels actes festius i tradicionals del Corpus, van tenir lloc, com sempre, el diumenge.
​A les 12, despres de la Missa i la processó, es procedí a l'exhibició dels ballets tradicionals a la Plaça Major, amb la música de la Cobla Marinada, la mateixa cobla, que a 2/4 de 2, oferia sardanes a la Plaça.
​A les 3 de la tarda, es va disputar el primer Eslalom Automobilístic Ciutat de Solsona, al Camp del Serra.
​A les 5 de la tarda, va actuar un grup infantil d'animació, i a 2/4 de 7 de la tarda, a la Catedral, s'oferí el tradicional concert de l'orfeó, acompanyat de l'Aula de 5è del Col·legi Sagrat Cor i el grup coral de l'Escola Municipal de Música de Solsona, dirigits per Anna Camps i M. Jesús Culleré, i amb Xavier Martin al piano.
​A 2/4 de 8 del vespre, a la Plaça Major, més sardanes, a càrrec de la Cobla Marinada, i a 3/4 de 10 del vespre, baixada del Bou, Mulassa i Drac, acompanyats per l'orquestra Patinfanjas , per fer l'exhibició del ball del Drac i la Roda de Foc, amb la que es posava punt i final a la festa del Corpus del 1993.
 

Exposició de CALIDOSCOPIS al Consell Comarcal Foto: RESOL

 

Inauguració del Passeig nou Foto: RESOL

Processó de Corpus Foto: RESOL

Moment dels ballets amb la tarima de les autoritats al fons Foto: RESOL

La catifa de Corpus dels Escoltes d'aquell any Foto: RESOL

La roda de Foc Foto: RESOL

Participació