Folklore

El Quarto dels Gegants exposarà un nou element, l'antiga porra del Gegant Vell

Gràcies a un conveni entre la família titular de la porra, l'Ajuntament, la Confraria del Claustre i els Geganters

per Redacció, Solsona, 29 de maig de 2018 a les 08:33 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Antiga porra del Gegant Vell exposada a l'aparador de Ca la Carme (Arxiu)


A partir d’ara, la porra que duia el Gegant Vell des d'almenys el 1959 i fins a final dels anys setanta es conservarà i s'exposarà al Quarto dels Gegants. Ho fa possible un conveni de donació que se signarà aquest dissabte de Corpus al matí, entre la família Passada Casserras, d'una banda, i els representants de l'Ajuntament, la Confraria de la Mare de Déu del Claustre i l'Agrupació de Geganters, de l'altra.

Presumiblement, es tractaria d'una porra realitzada el 1959 per l'escultor Manel Casserras i Boix (Solsona, 1929-1996). S'estima que seria a finals dels anys setanta, possiblement el 1977, quan Casserras va renovar aquest element del Gegant Vell per un altre pràcticament idèntic, però més lleuger.
​En una època en què encara no existia l'Agrupació de Geganters, el mestre geganter va regalar l'antiga porra als infants de Ca la Carme, casa veïna del seu primer taller, perquè s'hi distraguessin.
Des d'aleshores, aquest element de la imatgeria gegantera local ha romàs en propietat de la família Passada Casserras.
En el decurs d'aquest temps, Josep Manel Casserras i Solé (Solsona, 1957-2015) en va fer una primera restauració el 2001, i les seves filles, Teresa i M. Dolors Casserras, es van encarregar de la segona i definitiva el 2016.

La família Passada ha tingut la voluntat de fer la donació d'aquesta porra per tal que pugui ser exposada amb la resta de gegants i altres improperis al Quarto dels Gegants de la ciutat.
​El conveni deixa constància de l'interès de l'Agrupació de Geganters, que gestiona i custodia l'espai museïtzat perqué aquest patrimoni pugui exposar-s'hi, conscient del seu valor, així com del compromís de l'Ajuntament i la Confraria per mantenir l'element en les condicions necessàries i tenir-ne cura.el patrimoni que aixopluga el Quarto dels Gegants s’enriqueix amb l’antiga porra del gegant vell, que molt probablement hauria realitzat Manel Casserras el 1959 i s’hauria utilitzat fins al 1977, quan el mateix escultor hauria renovat aquesta peça per una altra de pràcticament idèntica, però més lleugera.
L’exhibició a l’espai museïtzat dels gegants la fa possible un conveni signat pels titulars de la porra, la família Passada Casserras, d’una banda, i els representants de l’Ajuntament, la Confraria de la Mare de Déu del Claustre i l’Agrupació de Geganters, de l’altra.
El mestre geganter va regalar l’antiga porra als infants de Ca la Carme, casa veïna del seu primer taller, perquè s’hi distraguessin. Des d’aleshores, la família Passada Casserras l’ha conservat. Josep Manel Casserras en va fer una primera restauració el 2001 i les seves filles, Teresa i M. Dolors, es van encarregar de la segona i definitiva millora el 2016. Ara, la família que custodiava l’element ha tingut la voluntat de fer-ne la donació perquè pugui ser conservat i exposat amb la resta d’elements de la imatgeria festiva.

 

Participació