La Constitució Catalana

per Redacció, 14 de maig de 2018 a les 08:42 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.    Hem proclamat la República Catalana sense que disposi d’una Constitució Catalana? Fa l’efecte que ens hem aturat a mig camí. La Nació Catalana té dret a tenir la seva pròpia constitució, com la té tota nació lliure del món. Per tant, la pot redactar a qualsevol moment que li convingui tenir-la, sense demanar permís a ningú ni consultar ningú, llevat de comptar amb el poble català i el seu geni, que bé el coneixen els delegats d’escriure aquest document vital. A parer meu vital, fins i tot ara en aquesta circumstància tan negada que travessem seria un positiu que ens suportaria i ens donaria més aplom i seguretat. Totes dues juntes, República i Constitució, fan un tot que té força més pes que la República sola.


  Ja sé que no podrem referendar-la fins que siguem lliures i que els bons països que en tenen, els Estats Units, França, Itàlia i tants d’altres, l’aprovaren amb un solemne referèndum en plena llibertat i potser en plena victòria sobre indesitjables, i més dificultats que se li vulguin trobar, bla, bla, bla, però insisteixo que és força més bo tenir-la que no tenir-la. Convenç els contraris que no dormim, que ho tenim ben definit, fins al punt que consignem els nostres drets en una Carta Magna ja redactada la qual, si no té vigència, és perquè ells ho impedeixen i no deixen respirar el nostre poble seguint els seus dictats viscerals.

  Els forasters, en especial els qui estan a l’aguait sobre el que s’esdevé entre Catalunya i Espanya, en saber que hi ha una constitució ja a punt de ser aprovada pel poble català, se sentiran més motivats i amb més coneixement de causa  per a dictaminar i interferir en el nostre cas, si calia. També es convenceran que els catalans no anem pas de jocs, amb la nostra Sobirania. Fixeu-vos com els polítics del PP, i d’altres, sempre ventilen la Constitución com a raó bàsica perquè els catalans ens hi sotmetem i la seguim. Si teníem la nostra, potser que els faria ser més moderats a imposar-nos la seva, i si no els en fa ser, nosaltres tenim més suport i autoritat per a engaltar-los la nostra. Bé, no hi ha res que els pugui fer moderar-se o entrar en raó.

  La nostra Constitució no dirà que un exèrcit hagi d’estar en guàrdia per a defensar la unitat de Catalunya, primer perquè d’exèrcit no en volem, i segon perquè Catalunya és un tot unit, històricament,  amb una llengua, una identitat i una geografia ben específiques, sense que calgui soldar-hi res per força; té una secció Catalunya d’estranys que vindiquen furiosament que són catalans i no ho són, són els únics que divideixen Catalunya en dues meitats, però aquest fet i problema, l’hem debatut manta vegada en els nostres escrits. Tampoc la nostra Constitució tindrà un article 155 per aixafar cap altre poble i impedir-li la vida franca i lliure. No li caldran pas negatives al volt, tancar homes lliures i innocents a la presó. Amb la seva Constitució Catalunya crearà el seu estat de dret propi i no li’n podran imposar un altre “estado de derecho”, que no és seu sinó que és castellà i a favor de castellans. Que se’l practiquin ells, que nosaltres ja tenim el nostre.

 Bé, he sentit dir que de Constitució nostra ja n’hi ha una de redactada, i potser que alguna altra més en esborrany. Doncs imprimiu la més completa i ben orientada, feu-ne llibres i repartiu-los entre els catalans perquè els faci animar a esperar-la i a lluitar per la llibertat que ens l’obrirà a la plena vigència. Jo crec que una Constitució, que és element tan aglutinador per a un poble, ara, en aquesta conjuntura en què necessitem tant de suport, ens faria un gran bé psicològic de cara a la unió ─un poble unit no serà mai vençut─, a col·laborar en la lluita comuna i a donar a entendre als de Madrid com verifiquem els nostres drets sense comptar amb ells per a res. Que el més segur és que amb això demani la lluna en un cove, ja que de comprendre, no comprendran mai res en tot el que es refereix als drets humans dels catalans.


   Sí, estic ben persuadit que una Constitució Catalana, redactada amb seny i saviesa, que sigui expressió de la nostra identitat i del nostre geni, acomodada als signes del temps, farà impacte múltiple, ens ajudarà i ens empenyerà pel camí recte.

Pere Ortís

 

Participació