Música

«Elegíaca» d'Albert Fontelles i Ramonet, rep l'accèssit del premi Joventut a la Sardana de l’Any 2017

"Elegiaca", és una sardana de concert dedicada al Mestre Geganter Manelet Casserras

per Redacció, 14 de maig de 2018 a les 07:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 

Foto de grup dels premiats. L'Albert Fontelles és el segon per la dreta Foto: Foto cedida


La Final del concurs la Sardana de l'Any del 2017, a través dels vots directes del públic que ha omplert el Centre Cívic d'Alcanar, ha guardonat aquest dissabte 12 de maig la sardana La vall de Ribes, estrenada a l'Aplec de Ribes de Freser el passat mes d'agost, del compositor de Josep Coll Ferrando com a Premi Popular.  La sardana Nadal Montserratí, del cardoní Xavier Ventosa, ha obtingut el Premi Joventut i Per a tu Queralt, de Jordi Feliu, dedicada a la jove presidenta de 18 anys de l'Agrupació Sardanista de Calella, ha obtingut el Premi de la Crítica.


També s'ha anunciat que la Final de La Sardana de l'Any 2018 serà al Gran Teatre del Liceu el diumenge, 12 de maig. Serà un emplaçament de gala per a la 30a edició del concurs La Sardana de l'Any.

L'accèssit del Premi Popular ha estat per a Nits d’estiu a Sant Llorenç del compositor tarragoní Alfred Abad, dedicada a l'entitat sardanista de Sant Llorenç d’Hortons. L'accèssit del Premi de la Crítica és per a Trentena i amunt, d'Enric Ortí, dedicada als 30 anys de l'Aplec de Sant Feliu de Guíxols, població que serà Capital de la Sardana l’any 2020.

 L'accèssit del Premi Joventut  ha sigut per a Elegíaca, del solsoní Albert Fontelles. Aquest premi vol fomentar i premiar les composicions de sardanes per part de compositors menors de 30 anys. El jurat que ha triat el guanyador l’ntegraven músics de reconegut prestigi vinculats al món de la cobla: Joan Gibert, Olivier Marquès, Joan Francesc Vidal, Xavier Molina i Jordi Molina. Podeu escoltar la sardana Elegíaca a l'enllaç que hi ha dins aquesta notícia.

La sardana Elegíaca va ser estrenada el 17 de desembre de 2016 al Teatre Comarcal de Solsona per la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona en un concert on va venerar els compositors solsonins, tot rememorant algunes de les seves obres a través d'una mirada al passat musical de Solsona en que les diferents composicions evocaven moments històrics, efemèrides, personatges i indrets de la ciutat, tot deixant un bocí d'espai a les noves generacions.


 
Aquesta Final-Concert ha comptat amb una important assistència que ha omplert el Centre Cívic d'Alcanar, el que demostra que el concurs de la Sardana de l'Any aixeca una important expectació i entusiasme dins del món del sardanisme, el que incentiva els músics a composar noves peces, estimula els joves compositors i ha de servir per assegurar la presència de la sardana dins de la societat cultural catalana. En aquest sentit, cada any, les peces guanyadores i els seus autors passen a ser objecte d'una atenció preferent per part de totes les cobles i entitats sardanistes al llarg de l’any següent, programant-se en nombroses ballades, aplecs i concursos de sardana esportiva.
 
 

 

Participació