Presenten un llibre sobre la parròquia i el veïnat d'Ardèvol entre el 1870 i 1939

per Redacció, Pinós, 16 d'abril de 2018 a les 15:42 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
El proper dissabte, 21 d’abril, a les set de la tarda al Santuari de Pinós es presentarà el llibre Veïnat d’Ardèvol. Memòries des de la Parròquia (1870/1839). L’acte es organitzat per l’Ajuntament de Pinós i l’Arxiu Comarcal del Solsonès.

El llibre és el número quatre de la col·lecció Estudis i Textos del Solsonès, un dels objectius de la col·lecció és difondre textos i fonts documentals de la comarca. La col·lecció es va iniciar l’any 2006, impulsada pel Centre d’Estudis Lacetans i l’Arxiu Comarcal i es va publicar Un liberal en terra de carlins, des d’aleshores s’han publicat dos treballs més.El present estudi és un interessant llibre de memòries que va ser escrit per diferents rectors i regents de la parròquia d’Ardèvol i les seves planes ens transporten a les vivències de la població. La transcripció i l’estudi introductori del llibre han anat a càrrec de l’arxivera Rosa Maria Vila i Gangolells que contextualitza l’obra i ens aporta elements que ens ajuden a endinsar-nos i aprofundir en la seva lectura. Els aspectes, els temes que hi surten són molt variats: la religiositat, les aspiracions i els anhels de la població i, també, les disputes i rivalitats. L’actualitat que van viure amb episodis com l’epidèmia que va afectar una gran part de la població, la vinguda de les restes del general Tristany o l’ensorrament de la torre que aclareix, la discutida data en què es va produir. En definitiva un llibre que ens apropa a la vida a finals del segle XIX i començaments del segle XX des d’una atalaia privilegiada a Ardèvol i que té com a protagonistes la gent i les cases d’Ardèvol i de Pinós.

 

Arxivat a:
Cultura
Participació