Escola Arrels

Setmana intensa de treball per projectes a 3r i 4t ESO

per Escola Arrels, Solsona, 13 d'abril de 2018 a les 09:43 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Maternitat d'Elna


“Després d’una setmana de projecte, parlant d’exili i patiment, m’he adonat que aquesta realitat és molt pròxima a nosaltres, i que els mitjans que ens haurien d’informar de la situació es beneficien d’ella. La història dels “sense nom” passa a la història en xifres, invisibilitzant-los. Un exiliat no té casa, no és d'allà on fuig, però tampoc és d'allà on arriba. Crec que tothom es mereix un lloc per dir-li casa.”

Visitant la tomba de Machado


Aquesta és la reflexió d’una alumna de 4t d’ESO de l’Escola Arrels després d’haver treballat una setmana en un projecte interdisciplinar sobre els refugiats de la guerra civil i el paper de la Maternitat d’Elna. De la mà d’Assumpta Montellà, han conegut la història d’aquells que van haver de deixar el seu país en acabar la guerra civil i començar una nova vida a França, una nova llar que no els va rebre pas amb els braços oberts. La visita al Camp d’Argelers i a la casa de la Maternitat d’Elna, al sud de França, han estat una experiència colpidora per conèixer la història oblidada d’aquestes persones i poder-se posar a la pell d’aquells que avui dia se segueixen veient obligats a deixar casa seva.

Visita a l'abocador


Durant la mateixa setmana, l’alumnat de 3r d’ESO ha treballat en el projecte “Data de caducitat”. De fet, ells van començar fa ja unes setmanes, quan des de l’àrea de medi ambient i territori del Consell Comarcal els van proposar un repte: mesurar la quantitat de residus que generaven a casa. Tan sols aquesta dada, el pes dels residus que cada família va recollir, ja els va semblar una bestiesa.

Projecte de 3r


A partir d’aquí, han desenvolupat un projecte que els ha portat a debatre temes com l’obsolescència programada, la gestió de residus a la comarca, el comerç just, les energies alternatives, el consum de proximitat i responsable... i a conèixer de primera mà llocs com l’abocador i la deixalleria. Al llarg de la setmana, hem comptat amb la col·laboració de diversos professionals per fer aquests joves una mica més conscients de la importància de tenir cura del món en què vivim.

“Penso que el projecte està molt bé. Realment, et fa reflexionar sobre el fet que els veritables culpables de cada un dels problemes que tenim al nostre planeta som nosaltres. T’arribes a qüestionar si estem acabant amb el planeta i, si és així, t’adones que la gent no ho veu, ho deixa passar, fan com fem tots... i la ignorància no és la solució. La responsabilitat és de tots, però els que hem de creure en aquest canvi som els joves, perquè som el futur.”


Segons aquesta alumna de tercer, el projecte els ha fet obrir els ulls sobre la necessitat de fer un canvi en els nostres hàbits de consum i, per ells, un dels moments més impactants va ser quan van anar a l’abocador i van veure les muntanyes de residus que s’hi acumulen.

Així doncs, després d’una setmana de molta activitat, només ens queda fer arribar el nostre agraïment a tots aquells que ens han ajudat a fomentar l’esperit crític dels nostres joves, a fer-los més coneixedors de la societat en què vivim i a sentir-se protagonistes de tot el futur que els queda per escriure.

 

Arxivat a:
Cultura, Escola Arrels
Participació