La cultura no s'atura. Presentació de la revista Oppidum

per Redacció, Solsona | 27 de març de 2018 a les 14:29 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de març de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Foto: ACS. Lluis Closa


Aquest divendres passat tot estava preparat per presentar un nou número de la revista cultural Oppidum, el quinzè, que editen a l’Arxiu Comarcal del Solsonès i el Centre d’Estudis Lacetans amb el suport de l’Ajuntament de Solsona i el Consell Comarcal del Solsonès. Però la presentació va estar envoltada d’un ambient diferent a causa de l’empresonament de diferents representats del poble català, elegits democràticament, per part de l’Estat espanyol per haver volgut donar veu a la ciutadania catalana. Hi van haver concentracions arreu del país, davant dels ajuntaments, i, Solsona, no va ser una excepció. La presentació s’havia d’iniciar a les vuit del vespre però es va endarrerir fins a quarts de nou.


En els darrers anys s’ha anat definint l’estructura, el format de l’acte de presentació. La primera part té un caràcter més protocol·lari i, en la segona, es porta a terme un acte cultural relacionat amb el contingut d’algun dels treballs que es publiquen. Així mateix, des de fa temps s’ha intentat que la segona part –la cultural- vagi prenent un major protagonisme. El contingut de la revista que es va presentar està format pels següents articles: La creu de Llobera i dos retrats solsonins de Ramon Casas, d’Ovidi Cobacho Closa; L’eriçó de Sant Quirze de Pedret, de Xavier Bellés Ros; Element musical en un exvot del santuari de la Mare de Déu del Miracle del segle XVII, de Josep M. Salisi Clos; Grafits a Sant Llorenç de Morunys i la Vall de Lord, de Jaume Adam Vidal; La paraula feta obra. Les aportacions de Josep Puig i Cadafalch a Solsona, de Carles Freixes Codina; La correspondència entre els germans Innocenci i Adolf Mas i Ginestà: troballes romàniques, antiquaris i l’obra de la Biblioteca Popular de Solsona (1929), de Ramon Planes Albets; Cercle Artístic i Cultural del Solsonès (CACS). Petita crònica, de Joan Riart Vendrell.

Foto:ACS. Lluis Closa


Aprofitant que un dels articles versava sobre la figura de Josep Puig i Cadafalch i Solsona i l’any 2017 va ser l’any d’aquesta personalitat, es va creure convenient centrar-se en la seva figura  que té una biografia intensa i extensa. L’historiador Ramon Planes i Albets, va fer una pinzellada sobre l’Arxiu Puig i Cadafalch que l’any 2006 va ingressar a l’Arxiu Nacional de Catalunya. Ramon Planes, juntament amb dues persones més, van ser les encarregades de valorar la documentació del fons Josep Puig i Cadafalch. En aquesta actuació, també va aparèixer una part de l’arxiu de la Mancomunitat de Catalunya  que Puig i Cadafalch havia servat i protegit per por que caigués a mans de les autoritats espanyoles. Es va descobrir en la revisió de l’arxiu personal, amagat en un deso de la casa.


En aquest acte cultural l’Arxiu va repartir un opuscle escrit per l’autor de la conferència en què es detalla el contingut de la mateixa. En la primera part de l’acte van intervenir la presidenta del Consell Comarcal del Solsonès, el delegat territorial de cultura de la Generalitat de Catalunya a la regió central, la secretària del CEL, el director de l’ACS i un representant de l’ajuntament solsoní. En aquesta ocasió, els parlaments van escapar-se del camí protocol·lari i van recordar els moments que estem vivim i com la cultura i la llibertat nacional de Catalunya són dos conceptes relacionats. Tot i les circumstàncies especials, altra volta hi va haver una bona assistència de públic en aquesta cita anual de la cultura solsonina.

 

Participació