123 alumnes del Solsonès participen al Dia de l’Arbre

Quatre escoles planten per repoblar una explotació d’una mina a cel obert

per Redacció
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de març de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


Amb l’objectiu de repoblar una mina explotada industrialment i d’aprendre a valorar la importància de plantar un arbre i preservar la natura i el medi ambient, quatre escoles del Solsonès van celebrar el Dia de l’Arbre el passat 8 de març. 123 alumnes de les escoles Arrels i Setelsis de Solsona (primer curs), Vall de Lord de Sant Llorenç de Morunys (cicle inicial) i tots els de la ZER de la Coma van desplaçar-se fins a Guixers per repoblar l’antiga pedrera a cel obert d’on la fàbrica Knauf extreia el mineral per a la fabricació de plaques de guix.
Les activitats de la sortida es van dividir en tres blocs: la fàbrica, la plantada i a la tarda visita al Museu-Centre d’Interpretació de la vall de Lord. D’entrada, els alumnes dels centres educatius van visitar la factoria guixeresa i van conèixer el procés que segueix el guix des de l’extracció fins a la producció industrial de les plaques. A continuació, els escolars van realitzar una plantada de pins, roures i alzines amb l’ajuda d’alumnes de la Unitat d’Escolarització Externa L’Afrau de Solsona i agents rurals. Aquests els van fer una explicació de les espècies que es planten, la quantitat i la manera de fer-ho, alhora que els donaven diverses recomanacions per dur-ho a terme amb èxit. Posteriorment, els agents rurals van fer pedagogia sobre com mantenir net el bosc i utilitzar caixes niu. Una de les novetats d’enguany ha estat una xerrada sobre el llop, en la qual s’ha parlat del seu habitat, reproducció  i altres aspectes per conèixer quelcom de la vida d’aquest animal.

El Dia de l’Arbre ha estat organitzat enguany pels Agents Rurals del Solsonès, la Xarxa Transversal d’Educació (Consell Comarcal del Solsonès, Ajuntament de Solsona i Servei Educatiu del Solsonès), la UEC L’Afrau i Knauf. El Consell Comarcal del Solsonès i aquesta empresa també han col·laborat en la gestió i en el cost econòmic del transport.
Valoració positiva de l’experiència

Diversos alumnes que han participat a l’activitat han valorat molt positivament l’experiència que els ha permès interactuar amb el medi natural.
Arrels - Què t’ha semblat la visita a la Knauf?

Núria: M’ha agradat ja que he vist com es fa el guix i ens han deixat pintar el que volíem.
Jaume: M’ha agradat perquè he vist com es fa el guix.
Setelsis - T’ha agradat la xerrada del llop?
Marc: M’ha agradat tot i m’ha semblat molt interessant.
Setelsis - T’ha agradat la xerrada de la cura del bosc?
Nadir: Molt, ja que ens han explicat els tipus d’arbres i les fulles.
Vall de Lord - Què t’ha semblat plantar un arbre?
Dària: M’ha agradat ja que ha estat el primer arbre que he plantat.
UEC: Què t’ha semblat el dia de l’arbre?
Brayan: Ha estat una experiència bonica tant per mi com pels nens ja que els ajudem a plantar.

A més a més vam tenir la visita de TV3. La periodista Núria Bacardit es va interessar molt per la nostra activitat i ens va fer preguntes a totes les escoles. Es va emetre al Telenotícies Comarques del divendres 9 de març (a partir del minut 21).
Participació