Mn. Josep M. Besora presidirà la Confraria del Claustre per quatre anys més

per Redacció, Solsona, 3 de març de 2018 a les 15:38 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de març de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Mn. Josep M. Besora serà quatre anys més president de la Vint-i-Quatrena (Arxiu) Foto: Ramon Estany


Mn. Josep M. Besora i Olivera, (Solsona, 1942), ha renovat per 4 anys més la presidència de la Confraria de la Mare de Déu del Claustre.

Besora va ser ratificat per unanimitat en el càrrec el passat dijous 1 de març en el decurs de l'Assemblea de la Vint-i-Quatrena del Claustre, l'orgue de gestió de la Confraria del Claustre.
Mossèn Josep Maria Besora era president de la Confraria del Claustre des del més de desembre de 2016, quan va prendre el relleu a Mn. Josep Sierra i Múrcia, que va renunciar al càrrec després de tres anys.  Com a president de la Confraria també és l'administrador eclesiàstic de la Vint-i-quatrena, que n'és l'òrgan de govern. El mossèn solsoní pren el relleu al capdavant
Besora ha estat capellà a l'Uruguai durant 10 anys i, entre d'altres, rector de Vilanova de Bellpuig, Bagà i Sant Llorenç de Morunys.
 

Imatge d'una reunió de la Vint-i-Quatrena (Arxiu) Foto: Ramon EstanyLa Confraria de la Mare de Déu del Claustre
La confraria fou fundada  aproximadament l'any 1475 i era l'encarregada primerament d'administrar la capella de la Verge i les diferents celebracions que s'hi portaven a terme i, més tard, les diferents propietats que es donaren al Claustre. Tanmateix, l'any 1653 va ser novament instituïda i reformada.
Aquesta institució va ser sotmesa a una modernització. La seva importància a la festa major ve donada per la propietat dels elements que comparteix amb l'Ajuntament de la ciutat, a més del fet que la festa se celebra en honor a la titularitat de la confraria.Els Quatre Administradors: ja des de l'inici de la confraria, els representants d'aquest estament eren els administradors, primerament un eclesiàstic, i després a semblança de les corts catalanes s'instauraren també l'administrador Gaudí, l'artístic, i l'artesà, que són elegits com a representants de la Vint-i-quatrena.

La Vint-i-quatrena: aquest òrgan tal i com és actualment es constituí l'any 1689; format primerament per càrrecs vitalicis, amb l'última reforma es va limitar la permanència d'aquests. La vint-i-quatrena n'és l'òrgan de govern, i la formen 28 confrares, quatre dels quals són administradors i representen els estaments socials: l'eclesiàstic, el gaudí (que aplega els titulats universitaris), l'artista i l'artesà. El president pertany a l'estament eclesiàstic. Els seus membres es reuneixen per controlar els béns i administrar totes les propietats de la imatge. Recorren la processó darrere el bisbe de Solsona.

La Confraria: el grup més nombrós és el que formen els diferents ciutadans catòlics de la parròquia de Solsona que s'inscriuen al Claustre. Actualment són prop de 500. Són els encarregats de triar els seus representants a la Vint-i-quatrena.

El Pendonista: un any després d'haver instituït la Vint-i-quatrena, van encarregar un pendó per tal que presidís la confraria en les diferents processons. Cada any la confraria nomena un nou pendonista, la funció del qual rau en presidir el recorregut de la processó amb la senyera davant la Mare de Déu.

El Laus Prennis: aquesta institució està formada exclusivament per dones i celebra la seva festa el diumenge després de la Festa Major. És l'encarregada de vetllar la Mare de Déu durant la Sabatina cada dissabte.

L'escolania: grup que canta a les misses que se celebren a l'altar de la Patrona durant tot l'any. El seu paper es veu reconfortat actualment durant la Festa Major, per una escolania d'exescolans que reforcen els cants a la processó i les misses vespertines i de les 9 del matí.

 

Participació