Música

Roger Mas, sobre «Parnàs»: «Volia fer un disc pel meu públic, sense estridències, fàcil d'escoltar i on se'm reconegués»

El cantautor solsoní publica el 2 de març un nou treball amb una quinzena de poemes musicats de Joan Maragall, Miquel Martí i Pol, Eulàlia Anzizu o Toni Gol

per ACN, Solsona, 1 de març de 2018 a les 09:53 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de març de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El cantautor Roger Mas en un carrer de Solsona Foto: Mar Martí


ACN Solsona .- Un disc equilibrat, sense estridències i amb poques sorpreses. Així és com defineix Roger Mas el seu nou treball, 'Parnàs' (Satelite K), que sortirà a la venda aquest divendres 2 de març i que està format per una quinzena de poemes musicats de Joan Maragall, Miquel Martí i Pol, Eulàlia Anzizu, Toni Gol o Amadeu Vidal i Bonafont. En una entrevista amb l'ACN, el cantautor solsoní ha admès que tenia ganes de fer un disc pel seu públic, "sense estridències, fàcil d'escoltar, còmode i on se'm reconegués". Mas es mostra molt satisfet amb el resultat: "potser és el disc del qual estic més content des de 'Les cançons tel·lúriques'". Amb vint anys de carrera musical a l'esquena, Roger Mas se sent satisfet del punt on ha arribat: "és tot allò que havia somiat". El cantautor estrenarà el nou disc amb un concert a Brussel·les pels "membres del govern a l'exili". "Per mi és molt important fer alguna cosa simbòlica per aquestes persones que han fet tant per la nostra llibertat, justícia i democràcia", ha apuntat.

Parnàs, la muntanya grega amb connotacions mitològiques i considerada la residència de les muses, ha estat al llarg de la història una clara inspiració poètica i, de fet, en el camp de la literatura el nom fa referència al conjunt de poetes d'un poble o d'una època determinada. Parnàs és també el mot que dona nom al desè disc de Roger Mas, que està format per un seguit de poemes musicats de diferents èpoques, estils i noms propis com Joan Maragall, Miquel Martí i Pol, Eulàlia Anzizu, Toni Gol o Amadeu Vidal i Bonafont. Completen el treball altres peces com l'adaptació de la cançó tradicional anglesa 'Geordie' o les versions de 'Si dolce è 'l tormento' de Monteverdi i l'Himne de la coronació de la Mare de Déu del Claustre de Solsona.

Acompanyat per Míriam Encias (dilruba, viola medieval, flautes i percussió), Xavier Guitó (piano i teclats) i Arcadi Marcet (contrabaix), el cantautor solsoní ha elaborat un disc "de cançó clàssic" i "equilibrat", segons ha expressat ell mateix en una entrevista amb l'ACN. Mas ha dit que era un treball que feia molt temps que tenia en ment i, finalment, l'ha pogut materialitzar. Una de les peculiaritats del nou disc és que compta amb diverses col·laboracions com les de Núria Graham, Bikimel, el Quartet Brossa o el cor masculí Lupulus Emsembla de Manresa.

El cantautor solsoní Roger Mas assegut en una taula del local centenari Casa Adroguer Nou de Solsona Foto: Mar Martí


"Sempre vaig d'extrems a extrems"

'Parnàs' arriba després de dos discos completament diferents en la carrera de Roger Mas. L'un amb la Cobla Sant Jordi en què Mas estava acompanyat per una quinzena de músics, i l'altre completament sol dalt de l'escenari acompanyat només per la seva guitarra ('Irredempt'). "Jo em sento còmode buscant en cada moment que m'ho passi bé", ha expressat Mas, que ha dit que "després del projecte amb la Cobla Sant Jordi, que és molt explosiva i potent, tenia ganes de fer alguna cosa jo sol i recuperar la intimitat. Ara, afegint només alguns elements, de cop i volta és com tornar a tenir l'orquestra, però mantenint la intimitat d''Irredempt'". De fet, el cantautor solsoní creu que 'Parnàs' és un disc de "contrapès i equilibrat" perquè ha admès que sempre va "d'extrems a extrems".


Divulgar els poetes

Musicant poemes, Roger Mas ha fet al llarg dels anys de divulgador de grans plomes com la de Verdaguer. Mas creu que una de les aportacions importants que fa la cançó d'autor és la de musicar poemes i considera que "és indiscutible que quan un cantautor musica un poema, aquest arriba més lluny". "Un poema s'ha de llegir i rellegir molts cops per poder-lo descodificar. En canvi, és més fàcil escoltar repetidament una cançó", considera el músic solsoní, que creu que "posant música a un poema facilitem el fet que la gent l'escolti prou vegades perquè finalment acabi entrant dins de l'entramat poètic".

20 anys de carrera musical

Amb 'Parnàs', Roger Mas compleix vint anys de carrera musical des la publicació del seu primer disc, 'Les Flors del Somni', l'any 1997. "Quan escolto els primers discs tinc entre vergonya i enveja. Vergonya perquè faig coses terribles i absurdes, però enveja perquè això era conseqüència de l'atreviment", ha expressat Mas. El músic creu que la joventut va acompanyada "de l'atreviment perquè tens molt més a aprendre i, en canvi, a mesura que vas creixent i coneixent l'ofici vas agafant taules i et situes en una zona de confort on saps moure't i cada cop és més difícil arriscar-te".

Girant la mirada enrere, Mas ha admès que ha acomplert "tot allò que havia somiat". "Hi ha la sensació que quan la gent es vol dedicar a la música s'imagina que tot són flors i violes, però jo abans de començar ja sabia a quin país estava, amb quina llengua cantava i fins on dona el mercat", ha admès el cantautor. Mas ha deixat clar que no té intenció de plorar ni de queixar-se, però ha dit que "les dimensions del mercat són les que són i el màxim al qual pots aspirar és dedicar-te a això tota la vida arribant a finals de mes i això és un privilegi absolut". "És una feina dura però és una absoluta meravella i privilegi", ha reblat Mas.

L'any passat el cantautor solsoní també va fer la seva primera incursió literària amb la publicació del seu primer llibre, 'El dolor de la bellesa' (Empúries). Mas repassava tot el seu univers a través d'un llibre de relats i poesia. El prolífic cantautor solsoní ha dit que va ser una experiència molt positiva, tot i que ha admès que va -tir molt" perquè "jo faig cançons, no sóc escriptor". Malgrat que no té en ment repetir cap projecte similar properament, Mas ha dit que no li estranyaria que "alguna hora o altra en tornés a fer un i, a més, que no sigui un encàrrec sinó una cosa treballada amb més temps".

Presentació especial del disc a Brussel·les

Els primers a escoltar en directe el nou disc de Roger Mas seran els "membres del govern a l'exili". Així ho ha explicat el cantautor solsoní perquè tenia ganes de fer "alguna cosa simbòlica per a les persones que han fet tant per la nostra llibertat, justícia i democràcia". El concert tindrà lloc el 2 de març a la sala 'Adem' de la capital de Bèlgica i s'ha organitzat conjuntament amb el Casal Català de Brussel·les. Roger Mas ha dit que per ell "el president encara és Puigdemont i el conseller de Cultura el Lluís Puig" i ha avançat que està buscant la manera de fer arribar el disc a les presons d'Estremera i Soto del Real, on hi ha empresonats els 'Jordis', Junqueras i Forn.

Secció/Subsecció: Cultura
Codificació territorial: Catalunya, Solsonès, Comarques centrals, Ponent
Categories: Cultura, Text, Solsonès, Catalunya, Comarques centrals, Música, Ponent
Id: 3320290
Etiquetes carrera, equilibrat, nou disc, Parnàs, Roger Mas, Satelite K, Solsona

 

 

Participació