Exposició

Nadals de guix

Aquest Nadal a la sala Gris podem veure una mostra de pessebres artístics de Joan Cuadrench i Margineda (1889-1967)

per Redacció, Solsona, 10 de desembre de 2017 a les 08:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de desembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Plafó explicatiu de l'exposició amb imatges familiars del Joan Cuadrench


Aquestes festes de Nadal, amb el nom de NADALS DE GUIX, es pot veure a la Sala Gris una mostra de diferents pessebres realitzats per Joan Cuadrench i Margineda (1869-1967), recuperades del magatzem de l'antiga botiga de Cal Bufau i també cedides de diferents famílies que aquest any trencaran la tradició de més de 60 anys de posar-los a casa seva.

Joan Cuadrench i Margineda va néixer a Solsona el 18 de juliol de 1889 en el sí d'una família de comerciants molt vinculada al teixit cultural de l'època. De jove, va seguir el negoci famailiar de ramassador (comerç d'ous i aviram) i que més endavant va evolucionar cap a l'ofici d'espardenyer i tabaquer. Passats els anys va ingressar a la Banca Arnús, a l'oficina ubicada a la Plaça Major, finalitzant la seva vida professional com a interventor del Banc Central quan aquesta entitat va absorbir a l'anterior. En retirar-se del banc l'any 1953, es va poder dedicar de ple a les seves aficions: la pesca amb canya, els treballs de fusteria, el cultiu de l'hort... i al que més li agradava, que era construir pessebres de guix. Cada any, amb l'arribada de la tardor, es posava de ple a la tasca de construcció de pessebres ja que, durant anys, a Solsona, al "Centro" (entitat cultural catòlica ubicada al Carrel Llobera d'on ell n'era soci fundador), s'hi convocava un concurs de pessebres per les festes de Nadal.
 

En la construcció dels pessebres seguia una metodologia molt acurada: primer dibuixava un esbós de tota la composició, seguidament feia unes plaques amb guix on hi marcava les pedres, els portals, les finestres i les portes. Amb la punta d'un ganivet, amb el mateix material i sistema executava les roques i les muntanyes i com a artista detallista que era, tenia molta paciència buscant branques i matolls de timó per simular els arbres, així com en la realització de les teules, carbasses, testos de flors, cistelles, escales de fusta, menjadores, lenya, etc.

Per tots aquests objectes petits, emprava guix, fang o fusta per la seva el·laboració, assolint unes proporcions que donaven una gran harmonia al conjunt.

Les seves primeres obres eren desmuntades una vegada passades les festes de nadal, guardant-ne algunes peces per a d'altres composicions.
Anys després, els pessebres que construia es mostraven al públic en un aparador de la botiga de roba del seu fill Pere Cuadrench i Casserras, a cal Bufau. Va guanyar diferents premis al concurs de Pessebres del "Centro" i, en les dues ocasions que es va presentar el concurs de pessebres de la Salle de Tarragona (col·legi on estudiaven els seus néts), va aconseguir el primer premi.

Gràcies a aquesta afició va forjar nombroses amistats, alhora que va ser reconegut i admirat per distingits membres de l'Agrupació de Pessebristes de Barcelona. Cal fer esment que també va modelar pessebres per membres de la seva família, els quals any rere any, en arribar el Nadal, els muntaven a les seves llars.
Amb el pas dels anys, els diorames es van guardar a la casa familiar, condicionats a l'interior de caixes de fusta. La primera vegada que es van recuperar va ser l'any 1998 per a la realització d'una exposició a la Sala Gris.

 

Participació