punt de vista

Avaluació candidatures

per Redacció, 5 de desembre de 2017 a les 10:48 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de desembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


Amb la campanya ja engegada i algunes enquestes sobre la taula, podem fer algunes avaluacions de cara el 21 D. La primera, difícilment les enquestes poden ajustar resultats, quan el panorama està tant revolucionat. La segona, son imprevisibles els moviments postelectorals, amb tantes incògnites judicials, sobre la taula.


Respecte les enquestes, per molt que juguin amb preguntes molt ben plantejades, especialment dissenyades per evitar enganys, la realitat és que la gent no diu la veritat. Es molt complicat explorar els votants del PP, amb tendència a dir que votaran C’s, o els del PSC que venen d’una travessia del desert, llarga i complicada, en vies clares de recuperació, però no prou consolidada. I treure l’entrellat entre els possibles votants de Junts x Catalunya, i els d’ERC, és explorar un espai insondable, oimés quan uns juguen amb un ex president, fugit, i els altres amb un ex vicepresident a la presó.

Massa incògnites com per fer prediccions, mínimament previsibles. Sí, és més fàcil avaluar els candidats, amb possibilitats reals d’ocupar la presidència de la Generalitat. Atenent-nos a la seqüència d’enquestes, públiques i privades, el  nombres queda reduït a quatre: Puigdemont, Junqueras, Arrimadas i Iceta.

El futur polític dels dos primers, queda totalment supeditat a la via judicial, i els dos, tenen tots els números per ser inhabilitats, durant molts i molts anys. Ja no parlo de presó, que no desitjo per a ningú, però difícilment podran continuar en política. La gravetat de les accions dutes a terme, durant aquest mandat, tant a nivell parlamentari, com a nivell de govern, pronostica resolucions molt contundents per part dels tribunals. De fet, Junqueras, ho ha vist ben clar quan ha designat com a candidata a la presidència de la Generalitat, per ERC , a Marta Rovira. Ell ja es descarta com a candidat, a la vista del futur judicial.

Per la banda de Puigdemont, no sembla ser conscient de la situació en que es troba ell, i amb ell, tota la seva candidatura. Si en el cas d’ERC, s’ha proposat la segona de la llista, en el cas de Junts x Catalunya, el segon és Jordi Sánchez, amb un futur judicial, tant complicat com el del propi ex president i els segueixen altres ex consellers, amb una sort , similar, de manera que podríem haver de tirar de llista fins a la desena on es troba Elsa Artadi, directora de campanya. Podria ser ella la candidata, a falta d’altres ? Es una incògnita a afegir, a tantes altres.


Queden, Arrimadas i Iceta, com a candidats segurs, sense incògnites ni obstacles, extra electorals. D’ells dos dependrà la formació d’un govern, normalitzat, de cara a enfrontar el futur immediat, destinat a posar ordre i tranquil·litat , en una nova etapa radicalment diferent de la viscuda.

En detriment d’Arrimadas, hi ha la total absència de pràctica de govern. Es una persona hàbil, ben documentada, intel·ligent i valenta. Ho ha demostrat mantes vegades, en el Parlament i en altres fòrums de debat. El país, però necessita algú amb un bagatge més sòlid, i aquí és on entra en acció, Miquel Iceta. Ell és conscient d’aquesta tria de personatges, de cara el 21 D. Les dues incògnites dels caps de llista dels partits independentistes, poden fer decantar els vots cap als caps de llista, de partits segurs, sense vel·leïtats aventureres, i amb ganes de retrobar la normalitat. I molta gent, està cansada, esgotada i indignada per tants anys de conflictes, desencontres, i danys a l’economia, i a la societat.

D’aquest debat, entre els qui volen continuar la via sobiranista, i els que volen recuperar la normalitat, hi ha uns centenars de milers de vots que decantaran la balança cap una banda o altra. Encara és d’hora per fer pronòstics, i haurem d’esperar al final de la nit electoral per comprovar quin ha estat el volum del decantament. Una nit, sense cap mena de dubte, d’excepcional interès.

 

Participació