Quantes hores de permís tens per votar el 21-D?

Aquests comicis són els primers que se celebren en un dia laborable i això genera dubtes i moltes preguntes dels votants

per Redacció , 2 de desembre de 2017 a les 18:11 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de desembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Mesa electoral Foto: Martí Albesa


Les eleccions del 21-D estan generant dubtes als ciutadans que han d'anar a votar. A banda del context polític excepcional, aquests comicis se celebraran per primera vegada en un dia laborable. Per tal de resoldre les preguntes que es puguin fer les persones amb dret a vot, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat l'ordre sobre els permisos als treballadors per anar a votar.


Segons el document, les persones tenen un permís de com a màxim de quatre hores per anar a votar. Ara bé, sempre que la coincidència entre l'horari del treballador i el de l'obertura dels col·legis electorals sigui de quatre hores o més. En el cas que sigui de dues hores o menys, no es disposarà de cap temps de permís. I si fos de dues o més, doncs es disposarà de dues hores.

El BOE també detalla les condicions dels treballadors a temps parcial i els que treballen de nit. En el primer cas, si els treballadors fan una reducció de jornada, la durada del permís es reduirà proporcionalment. Pel que fa al segon, si l'horari no coincideix ni totalment ni parcialment amb els col·legis electorals, no tenen dret a cap permís per anar a votar.

Per altra banda, també marca els permisos que tenen els membres de les meses i també els interventors. A les persones treballadores que acreditin la condició de membres de mesa electoral o d'interventors se'ls ha de concedir el permís corresponent a la jornada completa del dia 21 de desembre de 2017 i, a més, un permís corresponent a les cinc primeres hores de la jornada laboral del dia immediatament posterior. Aquests permisos, de caràcter no recuperable, s'han de retribuir per l'empresa un cop justificat que la persona ha estat membre d'una mesa o interventor.

També es contempla la possibilitat de tenir permís per votar per correu. En aquest cas, el butlletí detalla que les persones que treballin lluny del seu domicili o en altres condicions de les quals es derivin dificultats per exercir el dret de sufragi, l'empresa haurà de concedir un permís, retribuït i de caràcter no recuperable, de com a màxim quatre hores lliures dins de la jornada laboral que els correspongui. Aquest permís es podrà utilitzar fins a l'11 de desembre del 2017.


Les empreses poden demanar el justificant als treballadors que han anat a votar. 

A continuació hi ha la publicació al BOE: 

Publicació al BOE sobre els permisos per al 21D by naciodigital on Scribd

 

Participació