La Internet de les coses (IoT) als cicles formatius industrials d’Arrels

per Redacció, Solsona, 20 d'octubre de 2017 a les 15:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 d'octubre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


Per aquest curs, el professorat de cicles formatius de l'Escola Arrels hem planificat un projecte d'Internet of Things (IoT) a realitzar conjuntament entre l'alumnat dels cicles de Manteniment electromecànic i processos industrials de 2n curs i de Sistemes Microinformàtics i Xarxes de 1r curs.


Com a jornada introductòria, el passat dijous 5 d'octubre vam visitar el Congrés internacional d'Internet of Things a Fira de Barcelona, amb l'objectiu que els alumnes coneguessin de primera mà l'estat de mercat, coneguessin noves empreses i poguessin obtenir idees per aquest projecte que durant el curs anirà cobrant vida.

L'objectiu del projecte consisteix a agregar sensors i actuadors en diferent maquinari dels tallers mecànics de la nostra escola. Els primers sensors que instal·larem seran de temperatura o d'alguns gasos (per exemple, CO2), encara que voldríem monitorar també l'estat de l'esmeriladora de paret o dels torns convencionals, per exemple instal·lant sensors per controlar el nivell dels lubricants, controlar el nivell de taladrina o controlar-ne el cabal.

La informació d'aquests sensors caldria trametre-la a través d'algun sistema de telecomunicacions, emmagatzemar-la en una base de dades i possibilitar-ne la lectura a través d'una aplicació mòbil o un lloc web. Més endavant, voldríem agregar actuadors, és a dir, voldríem aconseguir que, per exemple, s'encengués una bombeta vermella en cas que la temperatura superés un llindar o que s'aturés un motor.

Algunes de les tecnologies que s'estudiaran per a portar endavant aquest projecte són Arduino i Raspberry Pi com a plaques per a connectar-hi sensors, xarxes de telecomunicacions sense fils, sistemes de bases de dades SQL, programació d'interfícies web (amb HTML, JavaScript i CSS) i programació amb Python per a l'anàlisi de les dades, entre d'altres.

Aquest projecte el passat mes de juny vam presentar-lo públicament en una jornada d'Indústria 4.0 organitzada pel Departament d'Ensenyament, la qual va tenir al CosmoCaixa de Barcelona. En la jornada, a part d'aquests temes més tècnics, vam explicar també assumptes de caire organitzatiu sobre com articular el desenvolupament de projectes en el marc de la formació professional.

Si us pica la curiositat, podeu consultar la presentació d’aquella jornada a l’enllaç http://blog.gerardfarras.com/?p=739.
 

 

Participació