Dues solsonines creen una marca de roba amb valor social

La Nàdia Urrich i l'Olga Tena són dues solsonines que després d'una gran experiència en voluntariat a l'Àfrica, han creat una marca de roba feta al Senegal, Weli Weli.

per Ramon Estany, Solsona, 27 de juliol de 2017 a les 11:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de juliol de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La Nàdia i L'Olga


-D'on va nèixer tot aquest projecte?

L'Olga és treballadora social i jo (Nàdia) sóc educadora social. Fa dos anys vam fer un voluntariat en un poble del Senegal. Allí ens vam enamorar de les teles i robes que utilitzen, i vam començar a fer-nos-les per nosaltres mateixes. I quan vam tornar a Solsona, tothom ens deia que eren molt boniques i molta gentr ens en demanava. A partir d'aquí va sorgir la idea de fer-ne per la gent. Venent aquesta roba, la nostra idea és fer un reconeixement social del treball i la cultura del Senegal, tot compartint els beneficis.
- I com funciona la vostra empresa o projecte?
Comprem la tela wax a diferents petits comerços i mercats de diferents punts de Senegal, per tal de repartir l’economia entre diferents persones.
Desprès, es confecciona i es cus a Mlomp Boulouf (Senegal) pel nostre sastre, Diére Sambou i s’exporta a Catalunya amb l’objectiu de vendre el producte finalitzat a un preu just i sostenible

La tela, que és el principal atractiu del producte, és una tela especial, és la tela wax, que vol dir cera en anglès, i és cotó 100%, tenyida amb uns tints naturals i amb cera, que li dóna una forta intensitat de color.
 

-Abans heu parlat de que feu aquest projecte amb la idea de fer un reconeixement social i compartir beneficis?
De fet, nosaltres en treiem pocs de beneficis. Vam fer una inversió inicial, i si algun dia arriba a crèixer més aquest projecte, esperem recuperar-la, però la idea principal que ens ha mogut ha estat donar un recorregut social a aquesta roba, que vendre-la aquí, a Solsona, a Europa, comporti un benefici al Senegal, i que tots els guanys siguin per reinvertir en el projecte, que donin feina a més gent al taller que tenim allà.
A llarg termini, si el projecte va bé, la idea seria crear una cooperativa de treball al Senegal. A l'Àfrica hi ha molt poca feina però molt talent humà, i amb aquest projecte, seria una manera de fomentar l'ocupació.
De moment no ens hem constituit com a empresa, pel cost que suposa, però sí que hem creat la marca.
Considerem que és un producte artesà.
-D'on ve el nom weli weli?
Al poble on nosaltres estavem hi ha la ètnia diola, que ténen el seu propi dialecte, i és d'una de les seves paraules que n'hem tret el nom.
Nosaltres teniem clar que el nom del projecte havia de tenir relació amb el Senegal i amb aquest poble, i alhora havia de ser fàcil de pronunciar pels europeus.
Weli és una paraula que dèiem moltes vegades i vol dir bonic. I com que l'acostumavem a repetir dues vegades, s'ha quedat en "Weli Weli".
I a més, com que la roba és bonica, el nom s'hi adiu perfectament. I fonèticament, amb la seva sonoritat, transmet l'alegria de la roba i el ritme africà.
-I com ho feu per portar la roba feta des del Senegal fins a Solsona?
A través de voluntaris que els agrada col·laborar amb el projecte. Coneguts i amics que van al Senegal, ells mateixos ens porten la roba amb l'equipatge o a la mateixa motxilla del viatge.
- I un cop aquí, a Catalunya, teniu alguna botiga o punt de distribució i venda?
De moment només donem a conèixer el nostre producte a traves de fires i mercats arreu de Catalunya. Per fer-ho, ens hem ajuntat amb la marca MICUXU. A llarg termini, ens agradaria disposar d'un punt de venda, una botiga pròpia o fins i tot botiga online.
-Us heu trobat amb alguna dificultat a l'hora de fer aquesta roba?
Doncs sí, Al Senegal, no fan servir patrons a l'hora de cosir, i ens ha costat molt trobar les talles adequades.
Això fa que sigui una roba que s'ha d'emprovar, per que a més, és molt viva, per atrevits, però quan un se la posa, canvia totalment.
-Quins articles oferiu?
Fem camises de màniga curta i llarga per homes, per dones i noies, samarretes de tires, faldilles i complements, motxilles, rinyoneres, etc. Una oferta prou àmplia per que tothom trobi el seu lloc a Weli Weli.
-Voleu afegir alguna cosa més?
Doncs sí, aquest dissabte 29 de juliol organitzem una trobada Weli Weli per que ens coneixi la gent i descobreixi l'esperit senegalès, al carrer Terceries, 3r, 2n, de 11 a 2 del migdia i de 6 a 9 de la tarda.
 
 

 

Arxivat a:
Entrevista, valor, weli weli, roba
Participació