Solsona enceta aquest divendres un cap de setmana d’homenatges al Manelet

Dissabte es presenta el llibre sobre els Casserras i s’inaugura una exposició a la biblioteca

per Redacció, Solsona | 15 de juny de 2017 a les 16:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de juny de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Amb l’acte institucional de lliurament de la medalla de la ciutat a títol pòstum, aquest divendres a dos quarts de nou del vespre a la sala de plens de l’Ajuntament, Solsona enceta un cap de setmana d’homenatges a Josep Manel Casserras, Manelet, coincidint amb les festes del Corpus. Culminarà dissabte a la tarda amb la presentació del llibre Casserras. Escultors de gegants, editat pel consistori, i la inauguració de l’exposició “Manelet. Josep Manel Casserras i Solé”. 

Donant resposta a l’acord del darrer Ple municipal, el consistori concedirà demà la medalla de la ciutat a l’artista J. Manel Casserras (1957-2015) en reconeixement dels seus mèrits en els àmbits cultural i artístic. Amb aquesta distinció l’Ajuntament manifesta el seu agraïment pel llegat de Casserras en el patrimoni geganter de Solsona, la seva empremta en acurades restauracions de monuments significatius de la ciutat, i la participació en la recuperació i consolidació del Carnaval i el moviment geganter, així com la seva implicació en la fundació de l’Orquestra Patinfanjàs i la Cobla Ciutat de Solsona. 
Amb aquest acte culminarà una sol·licitud formal sotasignada per la Confraria de la Mare de Déu del Claustre, l’Agrupació de Geganters, l’Associació de Festes del Carnaval de Solsona, la Colla Gegantera del Carnaval i l’Orquestra Patinfanjàs, que integren la comissió d’homenatge a J. Manel Casserras i Solé, promoguda per l’Ajuntament. 

L’endemà, dissabte, a les sis de la tarda a la plaça de la Catedral, es presentarà el llibre sobre els escultors Casserras, pare i fill, editat per l’Ajuntament per encàrrec de la mateixa comissió. En són els autors Pere Obiols, Carles Freixes i Jordi Tasies, si bé es tracta d’una obra coral en què han participat diversos ciutadans i entitats. Aquest llibre compendia la vida i obra d’ambdós artistes des dels vessants personal, social i professional. El pròleg és de Jaume Cuadrench, que el signa com a amic molt vinculat als Casserras en diferent facetes, mentre que el disseny el signa l’artista Jaume Roure.


Catàleg de tota la imatgeria

Al mateix temps, el llibre recull un catàleg, inexistent fins al moment, de tota la imatgeria festiva que ha sortit del taller Casserras, que inclou més de 300 peces. Era una demanda del món geganter que ha cristal·litzat en un treball elaborat per Albert Caelles, Joan Caelles, Eloi Miralles, Jordi Miralles i Pau Reig.
Casserras. Escultors de gegants es posarà a la venda dissabte a la plaça de la Catedral a partir de les cinc de la tarda, una hora abans d’iniciar-se la presentació. Igualment, es podrà comprar a la parada de l’Agrupació de Geganters diumenge al matí. El preu de venda durant el cap de setmana del Corpus serà de 20 euros, com a oferta de llançament, i a partir de dilluns, de 25 euros a les llibreries solsonines, a l’Oficina de Turisme i a l’Ajuntament. Se n’han editat un miler d’exemplars amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Generalitat de Catalunya.  

Mostra instal·lada a la biblioteca
En finalitzar aquest acte, s’inaugurarà l’exposició instal·lada al saló de les Homilies d’Organyà de la Biblioteca Carles Morató fins a l’11 de setembre, realitzada per la comissió d’homenatge i la regidoria de Cultura amb la col·laboració de la família de J. Manel Casserras. Es podrà visitar en l’horari de l’equipament, tot i que diumenge de Corpus també estarà oberta durant la tarda de cinc a vuit.
Conformen la mostra una moto clàssica que el Manelet va restaurar, escultures, motlles de peces de gegants, esbossos, i pintures de diferents tècniques i cartells, entre d’altres, acompanyats de plafons explicatius que ens acosten a la seva vida i obra.

 

Participació