Incendis

La campanya d'incendis serà «curta i intensa» a la Catalunya Central

Una vintena de parcs de Bombers i gairebé 600 efectius, a punt per començar la temporada | Agricultura, Interior i la Diputació de Barcelona inverteixen en total 33 milions d'euros | El canvi climàtic canviarà el model de prevenció d'incendis

per ACN, Sant Feliu Sasserra, 13 de juny de 2017 a les 15:47 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de juny de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Catalunya Central encara una campanya d'incendis "curta i intensa", tot i les precipitacions de principis d'aquest 2017. Així ho ha explicat aquest migdia el cap de la Regió d'Emergències de la Catalunya Central dels Bombers de la Generalitat, Francesc Boya en una roda de premsa a Sant Feliu Sasserra, remarcant que la humitat que hi ha en els combustibles forestals actualment no es podrà mantenir si no hi ha més pluges.

Des del febrer la calor ha estat la protagonista i s'han registrat màximes històriques de temperatura. Boya ha apuntat que es tracta de la tendència del canvi climàtic, situant dos graus per sobre la mitjana dels darrers dos anys. Tot i així, les campanyes marcades amb calor acostumen a tornar "en format tempestes" ha apuntat Boya. "A veure si aquest any es compleix".


Uns 600 efectius i 20 parcs de Bombers

Pel que fa a les dades concretes del dispositiu de la campanya forestal a la Regió Central, en total hi haurà 20 parcs de Bombers oberts (10 de funcionaris i 10 de voluntaris; 153 a Catalunya) i 587 efectius, entre bombers funcionaris, voluntaris i altre personal (5.745 a tot al país). D'altra banda, Boya també ha remarcat que totes les torres de guaita (7 en total) estaran obertes. Enguany com a novetat, s'incorporen els 153 aspirants a bombers, en pràctiques. Concretament són vuit al parc de Vic i vuit més al de Manresa.
 

Francesc Boya, cap de la Regió d’Emergències de la Catalunya Central dels Bombers de la Generalitat. Foto: Adrià Costa


Tal com ha apuntat la delegada territorial del Govern de la Catalunya Central, Laura Vilagrà, enguany és la primera vegada que el Departament d'Interior, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i la Diputació de Barcelona fan una presentació conjunta sobre la Campanya Forestal. En aquest sentit, Vilagrà ha destacat la col·laboració entre els organismes. La roda de premsa s'ha fet a Sant Feliu Sasserra (Bages) per l'incendi de l'any passat, que va cremar unes 90 hectàrees. Precisament, Agricultura ha invertit 24.000 euros en aquesta zona afectada i s'ha desenvolupat un pla per triturar la fusta i ajudar a la recuperació del sòl.


Canvi climàtic, canvi futur en el model

En aquest sentit, la directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Montse Barniol, ha remarcat que tots els organismes han de compartir una mateixa estratègia, tenint en compte les tendències del canvi climàtic que preveu unes noves etapes. Així doncs, Barniol ha destacat que en els propers anys "segur que canviarem l'estratègia". Per exemple, la campanya forestal a Osona Nord començava al juny i a mitjans d'agost ja s'acabava; excepte aquest any que s'ha allargat fins al setembre.

El director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, ha remarcat que els incendis forestals estan patint una "desestacionalització". Tot i així, ha apuntat que on hi ha d'haver més reforç és en aquest període (15 juny-15 setembre) perquè són els mesos on hi ha més risc.
 

Montse Barniol, directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Med Foto: Adrià Costa


El Departament d'Agricultura ha destinat més de 15 milions d'euros aquest 2017 a la política de prevenció d'incendis; Interior ha invertit 16,2 milions en les despeses directament relacionades amb la campanya forestal; i la Diputació de Barcelona, al voltant de 2 milions.

En aquest cas, la Diputació adapta els espais per accedir a zones de difícil accés, així com d'habilitat punts d'aigua; i es dóna suport econòmic i tècnic als municipis que tenen urbanitzacions envoltades de superfície forestal. D'altra banda, tal com explicava el vicepresident primer de la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteras, també es porta a terme el Pla d'informació i vigilància contra els incendis forestals (PVI) "per conscienciar a la ciutadania".

Prevenció i causes dels incendis

En el que portem d'any, s'han registrat fins a 83 incendis a la Regió Central, mentre que l'any passat se'n van registrar 97 (i el 2000, 133). Gendrau ha remarcat que durant el 2016 no hi va haver cap gran incendi forestal (més de mil hectàrees) i preveu que la campanya d'enguany sigui semblant a la dels darrers anys.

Presentació de la campanya de prevenció d’incendis forestals a la Catalunya Central. Foto: Adrià Costa


Les causes d'incendi del 2016 a Catalunya van ser: 34% negligències, 34% intencionats, 11% accidents, 11% causa desconeguda, 9% causes naturals i 1% revifats. Pel que fa a negligències, un 22% crema agrícola, 13% forma part de fumadors, 13% fogueres, 12% treballs forestals, 5% crema matollar, 3% crema deixalles, 3% crema de pastures i 29% altres negligències.

Precisament, l'incendi de Sant Feliu Sasserra va ser causat per una cigarreta. En aquest sentit, el cap Regional d'Agents Rurals a la Catalunya Central, Jaume Torralba, ha remarcat la importància de no tirar les cigarretes a l'exterior i sobretot a la carretera, on pot produir un incendi fàcilment.

D'altra banda, Torralba ha destacat l'operatiu de prevenció d'incendis durant la recol·lecció del cereal. "És una activitat de risc i per això s'han de prendre mesures". Així doncs, es recomana un manteniment de la maquinària diari, portar sempre extintors d'aigua (que tot i ser obligatoris en pla alfa 3, és bo portar-los a sobre perquè s'evita una revifada abans que un extintor ordinari) i recomanen també fer una franja perimetral en els camps, "sobretot aquells que estan al costat de carreteres".

Tot i així, Torralba ha apuntat que el fet que la gent estigui equipada amb telefonia mòbil, que pugui accedir a xarxes socials i que els mitjans de comunicació es facin ressò dels incendis, ha provocat que "tots estiguem més alerta".
 

Presentació de la campanya de prevenció d’incendis forestals a la Catalunya Central. Foto: Adrià Costa

 

Participació