Mn. Josep M Vilaseca: «és la història de la nostra gent»

El passat divendres 21 d’abril es presentà al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona la restauració del “Llibre de Baptismes de la Seu de Solsona comensant lo any 1565 fins a l’any 1597”

per Ramon Estany , Solsona, 28 d'abril de 2017 a les 09:23 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 d'abril de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Els assistents, acabat l'acte, van poder contemplar de prop el llibre restaurat (2)


Aquesta obra es troba dipositada a l’Arxiu  Diocesà de  Solsona. La seva importància recau  en el fet  que es tracta del primer llibre de baptismes de Solsona després que l’any 1562 el Concili de Trento  dictés  l’ordre de registrar les actes  sacramentals dels baptismes,  matrimonis i òbits de totes les parròquies. Com a curiositat, en les  seves primeres pàgines, conté la partida de naixement del pintor Francesc Ribalta. El lloc de naixement d’aquest reconegut pintor  barroc fou motiu de controvèrsia  durant anys. Els dubtes s’esvaïren amb el descobriment de la  pàgina d’aquest llibre on diu clarament que l’artista nasqué a Solsona el dia 2 de juny de 1565.     

Mn. Enric Bartrina, arxiver diocesà, va fer una introducció històrica a l'època d'aquest llibre

La Sala del Campanar de la Catedral acollí aquesta presentació, davant un nombrós públic, i amb la presència d'autoritats, com M. Àngels Solé, directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, Toni Asperó, tècnic de CRBMC que ha dirigit la restauració, Mn. Lluís Prat, Director del Museu, Mn. Enric Bartrina, director de l'Arxiu Diocesà, i Mn. Josep M. Vilaseca, vicari general de la diòcesi, en representació del Bisbe de Solsona.

Mn. Lluís Prat donà la benvinguda a l'acte, i després de donar les gràcies a les diverses institucions i persones que han participat en la restauració del llibre, ha volgut destacar la fluida col·laboració entre institucions, que fa possible enriquir i conservar el patrimoni de la diòcesi i del país. Paraules que van ser rebatudes per la directora del CRBMC, M. Àngels Solé que subratllà que “vetllem per la conservació i restauració del patrimoni i això no ho fem sols” i remarcà que el Bisbat de Solsona té professionals inquiets sempre a l'agauit de restaurar nous elements i obres d'art.

Mn. Josep M. Vilaseca, vicari general de la diòcesi, va destacar la importància històrica i social d'aquest llibre


Per altra banda, Mn. Enric Bartrina, director de l’Arxiu Diocesà de Solsona, exposà diversos apunts històrics entorn aquesta edició i el seu contingut.

Així, Mn. Bartrina indicà que Solsona conserva 49 llibres de baptisme, i aquest n'és el primer i més antic. Tot i això, se n'han perdut molts, i encara que la norma va ser obligatòria a partir del Concili de Trento, moltes parròquies havien començat a inscriure els sagraments.
Per Bartrina, aquest llibre conté una gran riquesa d'informació, de tal manera que avui dia, qui vulgui fer la seva genealogia essent de Solsona, pot fer-ho fins al segle XVI.

Mn. Bartrina va voler destacar també algunes curiositats del llibre, com que s'hi esmenta el baptisme del pintor Francesc Ribalta, i aprofità per relacionar Solsona amb el Concili de Trento, doncs un teòleg solsoní de renom, Pere Màrtir Coma, va acompanyar al bisbe de Girona.

M. Àngels Solé, directora del CRBMC, destacà la col·laboració amb el Bisbat de Solsona i el Museu Diocesà


Per tot això el director de l'Arxiu va acabar considerant  aquest llibre "una de les joies importants que tenim a l'Arxiu".  I tot aquell qui vulgui consultar el llibre ho podrà fer al mateix Arxiu, però no serà l'original, sinó que se n'ha fet una còpia per tal de preservar el màxim possible el llibre original.

Mn. Enric Bartrina fulleja les pàgines del llibre sota la mirada de Mn. Josep M. Vilaseca


Tot seguit, Toni Asperó, tècnic responsable de la restauració del llibre, va detallar el procès de restauració.  El llibre es trobava en molt mal estat de conservació i, ha fet que el procés s'allargués  durant sis mesos i que, segons el director de l'Arxiu Diocesà de Solsona, ha tingut uns resultats "excel·lents". Aquesta restauració ha suposat la detecció d’infeccions microbiològiques que patia l’exemplar, l’estabilització del seu suport, la consolidació i  reintegració de les pèrdues que hi havia,...i  una descoberta feta durant  el procès: la reutilització de fragments d’un antic pergamí per enquadernar el llibre.
Finalment, ha intervingut per cloure l'acte, el Vicari General de la Diòcesi, Mn. Josep M. Vilaseca, que s'ha mostrat satisfet de la bona col·laboració entre tots que permet recuperar llibres com aquest, uns llibres que "ens fan adonar de la importància de les tasques que fan les parròquies", i que això, "és la història de la nostra gent". Per aquest motiu, Mn. Vilaseca va voler fer un reconeixement a tots els mossens que fan la tasca d'inscriure als batejats, "una tasca poc reconeguda", l'emprempta de la qual queda plasmada en aquest llibre.

El llibre un cop finalitzada la restauració (Foto CRBM) (2)

El llibre un cop finalitzada la restauració (Foto CRBM)

Estat del llibre abans de la restauració (Foto CRBM) (4)

Estat del llibre abans de la restauració (Foto CRBM)

 

Participació