El Museu D. i C. de Solsona presentarà la restauració del "Llibre de Baptismes de la seu de Solsona "

per Redacció , Solsona, 17 d'abril de 2017 a les 07:31 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 d'abril de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 

Portada Llibre Baptismes

El proper divendres 21 d’abril a les 7 del vespre es presentarà al Museu D. i C. de Solsona la   restauració del “Llibre de Baptismes de la Seu de Solsona comensant lo any 1565 fins a l’any    1597”.      
Aquesta obra es troba dipositada a l’Arxiu  Diocesà de  Solsona. La seva importància recau  en el fet  que es tracta del primer llibre de baptismes de Solsona després que l’any 1562 el Concili de Trento  dictés  l’ordre de registrar les actes  sacramentals dels baptismes,  matrimonis i òbits de totes les parròquies. Com a curiositat, en les  seves primeres pàgines, conté la partida de naixement del pintor Francesc Ribalta. El lloc de naixement d’aquest reconegut pintor  barroc fou motiu de controvèrsia  durant anys. Els dubtes s’esvaïren amb el descobriment de la  pàgina d’aquest llibre on diu clarament que l’artista nasqué a Solsona el dia 2 de juny de 1565.      
L’obra ha estat restaurada pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i seran els tècnics d’aquesta institució qui ens vindran a explicar els  treballs realitzats: la detecció d’infeccions microbiològiques que patia l’exemplar, l’estabilització del seu suport, la consolidació i  reintegració de les pèrdues que hi havia,...i  una descoberta feta durant  la restauració: la reutilització de fragments d’un antic pergamí per enquadernar el llibre. 
Per altra banda, Mn. Enric Bartrina, director de l’Arxiu Diocesà de Solsona, exposarà diversos apunts històrics entorn aquesta edició i el seu contingut.        

Us convidem a participar en aquest acte conjunt entre l’Arxiu Diocesà de Solsona i el Museu, amb la valuosa col·laboració del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.  
   

Fragment pàgina insc. Ribalta

 

   

 

Participació