125 alumnes del Solsonès participen al Dia de l’Arbre

Quatre escoles del Solsonès planten per repoblar una explotació d’una mina a cel obert

per Redacció
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de març de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


Amb l’objectiu de repoblar una mina explotada industrialment i d’aprendre a valorar la importància de plantar un arbre i preservar la natura i el medi ambient, quatre escoles del Solsonès van celebrar el Dia de l’Arbre el passat 24 de març. 125 alumnes de les escoles Arrels i Setelsis (primer curs), Vall de Lord de Sant Llorenç de Morunys (cicle inicial) i tots els de la Coma van desplaçar-se fins a Guixers per repoblar l’antiga pedrera a cel obert d’on la fàbrica Knauf extreia el mineral per a la fabricació de plaques de guix.

Les activitats de la sortida es van dividir en dos blocs: la fàbrica i la plantada. D’entrada, els alumnes dels centres educatius van visitar la factoria guixeresa i van conèixer el procés que segueix el guix des de l’extracció fins a la producció industrial de les plaques. A continuació, els escolars van realitzar una plantada de pins, roures i alzines amb l’ajuda d’alumnes de la Unitat d’Escolarització Externa L’Afrau de Solsona i agents rurals. Aquests els van fer una explicació de les espècies que es planten, la quantitat i la manera de fer-ho, alhora que els donaven diverses recomanacions per dur-ho a terme amb èxit. Posteriorment, els agents rurals van fer pedagogia sobre com mantenir net el bosc i utilitzar caixes niu. La jornada va finalitzar amb una visita al “cau de conills” i diferents jocs organitzats per tutors de cada centre.

El Dia de l’Arbre ha estat organitzat enguany pels Agents Rurals del Solsonès, la Xarxa Transversal d’Educació (Consell Comarcal del Solsonès, Ajuntament de Solsona i Servei Educatiu del Solsonès), la UEC L’Afrau i Knauf. El Consell Comarcal del Solsonès i aquesta empresa també han col·laborat en la gestió i en el cost econòmic del transport.

Valoració positiva de l’experiència
Diversos alumnes que han participat a l’activitat han valorat molt positivament l’experiència que els ha permès interactuar amb el medi natural.

 

Ariadna. 7 Anys. Escola Setelsis
“No havia plantat mai un arbre i estic molt contenta, ja que he plantat una alzina i, a més, he posat una pedra amb el meu nom.”
Jan. 6 anys. Escola Setelsis
“He plantat un pi. Era el meu primer cop i m’ha agradat molt.”
Nisrin. 6 anys. Escola Setelsis
“M’ho he passat molt bé. Mai havia plantat un arbre i avui he aprés molt.”
Nil. 6 anys. Escola Setelsis
“M’agrada molt la natura i estic molt content perquè he pogut plantar per primer vegada un roure.”
Júlia. 7 anys. Escola Vall de Lord
“El Dia de l’Arbre m’ha agradat, ja que a part de plantar una alzina he aprés perquè serveixen les caixes niu.”
Zoé. 7 anys. Escola Vall de Lord
“M’agraden les plantes i poder plantar un pi vora casa m’ha agradat molt.”
Ot. 6 anys. Escola Vall de Lord
“El que més m’ha agradat de la sortida ha estat veure el Plaqui (mascota de la Knauff). També he gaudit coneixent perquè serveix el guix.”
Momo. 7 anys. Escola Arrels
“Per primer cop a la meva vida he plantat un roure i el que més m’ha agradat ha estat jugar amb el guix i la visita a la fàbrica.”
Oriol. 6 anys. Escola Arrels
“Ja havia plantat un arbre un altre dia i el que més m’ha agradat ha estat el viatge en autocar.”
Leire. 6 anys. Escola Arrels
“M’ho he passat molt bé, ja que plantar un roure m’ha recordat quan ajudo la meva àvia a plantar plantes a casa. També m’ha agradat veure el guix.”
Aina, Andrea i Quim. 6 anys. Escola Arrels
“Amb l’ajuda d’uns nois hem plantat dues alzines i un pi. A més, ens ha agradat esmorzar i veure el meu pare, que treballa a Knauf.”
Aniol. 3 anys. Escola La Coma
“Era el primer cop que plantava, ja que sóc molt petit, i m’ha agradat molt!”
Maria, Òscar, Roger i Biel. 10, 9, 10 i 6 anys, respectivament. Escola La Coma
“Nosaltres venim cada any i aquest any hem plantat alzines, roures i pins. Ens agrada molt venir i esperem que si podem anar plantant arbres d’aquí a uns anys puguem tenir un bosc.”
 
Participació