Premi Bufet 2017 a Joan Orrit Malé de Cal Tafarot del Montnou d'Odèn

per Redacció , Solsona, 14 de març de 2017 a les 08:34 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de març de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Joan Orrit i Malé va néixer el 21 de juliol del 1931 a cal Cabanola del Montnou, casa situada en la part més muntanyosa d'Odèn. Aquesta condició forjà la seva infància i elo feu un home dur, treballador i adaptat a les condicions extremes.

Els seus pares van ser el Joan i la Maria. El pare era d'Odèn de tota la vida i la mare venia de La Coma i la Pedra. En total van ser cinc germans: la Mercè, el Lluís, la Dolors, la Maria i ell. Tots ells, juntament amb els seus pares es dedicaren al cultiu dels trumfos.
Als 20 anys es va casar amb la Consol de Cal Tafarot, una altra veïna de tota la vida del Montnou. Amb el casament es traslladà a viure amb ella a la seva casa (Cal tafarot). Allí es dedicaren a la recol·lecció de trumfos i a cuidar un petit ramat de cabres i ovelles.

Del matrimoni en va nèixer un únic fill: el Lluís, era l'any 1952.
El Joan s'ha dedicat sempre al camp i no ha deixat cap dia de sortir a treballar. Encara ara als 86 anys, continua cultivant trumfos.

Junt amb la Consol van tenir una vida on el treball i l'esforç fou la tònica dominant,l però també l'amor i la complicitat que els unia i els feia tirar endavant. fa deu anys, el Joan perdé la seva dona, fou un gran cop, però el Joan, home valent i serè, continuà el cami i segueix endavant.
El Joan fa anys que viu a Solsona, però pràcticament cada dia puja a Cal tafarot per treballar la terra, tasca que actualment l'ajuda el seu fill i qui sap si algun dia també el seu nét.
El premi Bufet d'aquest any és un reconeixement a la feina de tota una vida, a l'esforç de superació i a l'estima dun territori. Joan Orrit, felicitats i moltes gràcies.

Solsona, 12 de març de 2017
Sala de Plens de l'Ajuntament de Solsona

 

Participació