Manresa acollirà el XXè Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana

Serà el 20 i 21 d’octubre per iniciativa de la Fundació Alsina Bofill de l’Institut d’Estudis Catalans i la Fundació Althaia

per Redacció, Manresa | 15 de febrer de 2017 a les 07:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de febrer de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La presentació del Congrés ha tingut lloc amb la intervenció de Manel Jovells, director general de la Fundació Althaia; Ricard Guerrero, president de la Fundació Alsina i Bofill; el Dr. Lluís Guerrero i el Dr. Miquel Vilardell, copresidents del Congrés, i M. Mercè Rosich, regidora delegada de Cohesió Social, Gent Gran i Salut, i d'Ensenyament i Universitats de l’Ajuntament de ManresaManresa acollirà el XXè Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana els dies 20 i 21 d’octubre que aplegarà acadèmics, científics, professionals i estudiants de tots els àmbits relacionats amb la salut i les ciències de la vida. L’organització anirà a càrrec de la Fundació Alsina Bofill de l’Institut d’Estudis Catalans i la Fundació Althaia.


La reunió tindrà com a epicentre el teatre Kursaal i té entre els seus objectius l’ús normal del català en l’entorn sanitari, com a llengua instrumental i de difusió. També es posarà en valor els aspectes culturals científics, humanístics de les ciències de la vida i la salut en els territoris de parla catalana. El primer Congrés de Metges de Llengua Catalana es va celebrar l’any 1913, a Barcelona, i el darrer va ser a Lleida, l’any 2013, en format de Jornada, i que va permetre commemorar el centenari de l’esdeveniment.

El Congrés el copresidiran el Dr. Miquel Vilardell i Tarrés i el Dr. Lluís Guerrero i Sala. Els quatre grans blocs que es posaran a debat seran:


Orígens i finalitats socials dels models sanitaris dels territoris de parla catalana.
L’atenció primària que volem.

Medi ambient, globalització i salut.
Els Congressos de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana: més de cent anys.
La defensa de la llengua en un nou entorn social i tecnològic

La defensa de la llengua catalana continua sent un repte i una necessitat, malgrat el seu reconeixement oficial, perquè cal afrontar nous reptes com les noves tecnologies de la informació i la comunicació, les històries clíniques i informació compartida, així com els fluxos de professionals, les noves realitats socials, entre d’altres.

Avui també la realitat dels sistemes sanitaris ha canviat molt, no només en els àmbits de parla catalana, sinó també a tots els països de l’entorn europeu i occidental. Els reptes de l’allargament de la vida, la cronicitat, la incorporació de noves tecnologies, medicaments i tractaments, les limitacions pressupostàries, el rol dels professionals, el paper cada vegada més actiu dels pacients i el dels ciutadans a l’hora de decidir com es gasten els seus impostos, fan imprescindible que el debat i la reflexió serena ajudin a la presa de decisions.

El Congrés de Manresa vol promoure la reflexió perquè, a demés d’una llengua compartida, els diferents territoris tenen problemes i reptes similars.

 

Participació