Ja s'ha constituït la Plataforma en defensa de la sanitat pública al Solsonès

La integren de moment 8 entitats

per Redacció , 11 de novembre de 2011 a les 22:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de novembre de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
(Arxiu) Una reunió de la Plataforma per la defensa de la Sanitat Pública al Solsonès Foto: Ramon Estany

Ja s’ha constituït formalment la plataforma en defensa de la sanitat pública del Solsonès. De moment s’han adherit 8 entitats però estan oberts a noves adhesions. Estan recollint infomació sobre l’estat de la sanitat pública a la comarca i estan preparant un debat sobre la situació de la sanitat a Catalunya per tal de informar i crear debat sobre el present i futur de la sanitat pública.


Les entitats adherides són:
Esquerra Republicana de Catalunya, El Comú del Solsones, Partit del Socialistes de Catalunya,  Moviment 15-M,  Casal Popular La Fura,  Unió General de Treballadors (UGT),  Comissions Obreres (CCOO) i  Unió de Pagesos de Catalunya


 

Plataforma en defensa de la sanitat pública del  Solsonès


 
 
 Tots sabem que estem en uns temps difícils degut a l’existència d’una crisis econòmica mundial, però això no justifica de cap manera, les retallades pressupostaries efectuades els últims mesos a la sanitat del nostre país i la possible implantació del copagament a la nostra sanitat pública.  
Al Solsonès, a més, hem d’afegir el problema de la dispersió de la població, les comunicacions deficients, la població envellida i la necessitat de trasllat dels malalts als centres hospitalaris de Manresa i Barcelona en casos greus. 

Perquè defensem una sanitat pública?
Els principis bàsics de la sanitat pública són:  universal, de qualitat, integral, solidaria i d’equitat garantida i pública.  Les mesures preses per el govern de la Generalitat directament lligat amb el del Govern central, degut a la retallada pressupostaria, han estat  les de congelar les pensions de jubilació i disminució del pressupost en ajudes a la gent depenent i amb la necessitat d’atenció domiciliaria juntament amb la disminució de pressupost en l’àmbit hospitalari i d’atenció primària, que afecten a Catalunya on la inversió en sanitat és inferior al resta d’Espanya i Espanya la inversió sanitària és inferior respecte el resta de països de la  UE.
Aquestes mesures estan conduint a una privatització accelerada de la nostra sanitat, tot i que cal tenir en compte, que una gran part dels centres sanitaris del territori de Catalunya ja tenen un funcionament concertat, cosa inacceptable en una societat del benestar ja que el que es busca és un benefici privat amb diners públics, beneficiar l’empresa privada,  això condicionarà a llarg termini injustícies socials ja que el que tindrà recursos econòmics elevats obtindrà una millor qualitat assistencial.
Per tots aquests motius, demanem un compromís per la Sanitat Pública i de qualitat:
-Volem la defensa del caràcter públic del sistema nacional de salut.
-La plataforma és contraria a la implementació del copagament, taxes o tiquets moderadors per limitar l’accés de la població a la sanitat i directament ataca els principis d’universalitat i gratuïtat. Cal millorar la gestió i evitar els abusos per no haver d’aplicar el copagament.
-Augment del finançament sanitari fins a nivells europeus.
-Donar la importància necessària a l’Atenció Primària com a pilar de la sanitat, conjuntament amb l’hospitalària.
-No volem la privatització dels actuals serveis sanitaris públics  i exigim un control estricte de la concertació. Ja que és un dels motius  que ha dut a el sistema sanitari al estat actual.
-Lamentem els arguments donats fins ara, per justificar la crisis actual, com seria “l’envelliment de la població, la immigració, l’atur..” sense tenir en compte la responsabilitat de la política de gestió del mateix sistema que ha estat  excessiva en subcontractacions i en burocràcia.

Punts de treball de la plataforma
Repercussió real de les retallades a la nostra comarca, recursos perduts.
Informació a la població de la comarca dels canvis assistencials i de recursos.
Recollir inquietuds de la població en respecte a la sanitat ofertada fins el moment i potenciar les vies de comunicació i debat.
Intentar anticipar-nos a la possible pèrdua de recursos sanitaris i intentar mantenir els que tenim fins el moment.
Valoració de la gestió sanitària feta fins el moment a la nostra comarca i poder ser crítics.
Recolzar i difondre els esforços del diferents col·lectius que actualment estan duent a terme accions de protesta contra les retallades a la Sanitat Pública.
Informar i debatre possibles alternatives i la  seva viabilitat.


Amb aquest manifest intentem arribar al màxim de gent possible, la salut és responsabilitat de tots nosaltres, volem unir-nos a la indignació de molts dels habitants de Catalunya, i demanem implicació i recolzament per poder fer realitat una plataforma que vetlli per la Sanitat Pública a la comarca del Solsonès.
 
Solsona, 2 de Novembre de  2011

 

Participació