M. Dolors Guàrdia i Rúbies: «El lector descobrirà molta feina, coratge i dedicació»

Autora del llibre RECORDS DE MESTRE, que es presentarà el dissabte 17 de desembre, a les 6 de la tarda a la Sala Cultural de l’Ajuntament de Solsona

per Ramon Estany, Solsona, 16 de desembre de 2016 a les 08:58 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de desembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L’autora d’aquest llibre, M. Dolors Guàrdia, ens ofereix els records entranyables d’uns mestres que ens conviden a rememorar el panorama de l’ensenyança primària a Catalunya, des de l’any 1936 —en plena República—, fins a l’any 2012 —amb un govern de dretes i monàrquic. Són els anys que van de l’escolarització de la nostra primera protagonista fins a la jubilació de l’última.

El llibre serà presentat públicament aquest dissabte 17 de desembre a les 6 de la tarda a la Sala Cultural de L'Ajuntament de Solsona.
A la presentació hi haurà una cantada per part dels mestres protagonistes. En principi cantaran una cançó al principi i una nadala al final.
Molts ex alumnes s'hi veuran amb fotos amb els seus tutors.
Els mestres que apareixen al llibre són: Maria Corominas, Valentina Corominas, Antònia Boronat, Maria Ramon, Mercè Augé, Conxita Montaner, Mercè Bonany, Josep Baiget, Claustre Bernadó, Mei Vila, Magda MIralles, Araceli Pérez, M. Antònia Viladrich, Mari Rodríguez, Teresa Corominas, Pere Jaray, Núria Casas, M.Àngels Pinyol, Pilar Xixons, i Dolors Sellés.


-Com va nèixer la idea de fer aquest llibre?
Va ser a partir de les trobades i converses setmanals amb els mestres jubilats, que m'explicaven anècdotes impressionants i que reflexen tota una època de l'escola primària de Catalunya.
I gràcies a l'editor Jaume Huch, de l'Editorial Albí, que va creure en aquest llibre, s'ha pogut fer realitat.
-Quines han estat les teves fonts per fer el llibre?
Principalment entrevistes personals, adaptades a cadascun dels protagonistes.
-Escriure aquest llibre ha estat segurament una experiència per a tú?
I tant, ha estat molt bonic, m'ha apropat molt a aquestes persones i he pogut aprofundir sobre una manera de treballar i ensenyar que no coneixia per que jo sóc de secundària.
-Que esperes que trobi el lector quan llegeixi el teu llibre?
Vull que el lector s'ho passi molt bé. Són biografies molt entranyables on hi descobrirà molt de coratge, feina i dedicació, sovint, regalant els seus propis diners i hores als infants.
I de fet, molts professionals que avui en dia estan treballant no serien el que són si no fos per aquests mestres que van tenir, que els hi van donar tot, posant voluntat i coratge.
-Després d'aquest llibre, estas treballant en algun nou projecte?

Sí, estic fent una novel·la de ficció, amb moltes dades de denúncia social i on apareix una dona dolenta, bisbes pel mig, i la màfia russa.

Maria Dolors Guàrdia Rúbies, nascuda a Balaguer i Solsonina d’adopció, és llicenciada en Filologia Hispànica per la UB; ha treballat com a professora de secundària a l’Institut Pius Font i Quer, de Manresa i a l’Institut Francesc Ribalta, de Solsona. Des dels inicis dels 2000, ha compaginat la seva activitat professional amb la producció literària; ha publicat set obres, entre les quals destaquen Qui en té la culpa? (2001) , Ene/amigues (2005) , Cacics i menestrals (2005) , La vescomtessa dissortada (2016). Signa algunes de les seves obres amb els pseudònims Mad Griff o Simoneta . Així mateix, ha dirigit dos espais radiofònics a Solsona FM: En femení i Records de mestres .
Col·labora setmanalment a Regió 7 i Nació Digital Solsona amb el personatge de la Simoneta, la feminista sarcàstica del Solsonès. La podreu trobar al seu blog: «Paraules des de Solsona».
 
 

 

Participació