La Festa de Santa Llúcia a Navès

per Ramon Clotet – prior Navès , Navès, 15 de desembre de 2016 a les 09:31 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de desembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


És la tercera festa local de la parròquia de Navès. La primera és Santa Margarida, la patrona; la segona la Mare de Déu del Roser, quan es fa la festa major; i la darrera Santa Llúcia, que se celebra el segon diumenge de desembre, data actual de la fira , i també el dia 13 de desembre, commemoració de la santa.


El nom Llúcia significa llum, ben escaient en aquests dies amb menys hores de claror de tot l’any. Llúcia era una jove cristiana de Siracusa, a Sicília, que va morir decapitada per adorar Déu i no pas els ídols, durant la persecució de l’emperador Dioclecià.  La imatge de Navès és barroca, la van amagar per la guerra, i porta palma de màrtir i un platet amb uns ulls simbòlics de la Fe. La invoquem dient “Santa Llúcia, conserveu-nos la vista i la claredat”.

Enguany, el repic de la campana va iniciar la missa solemne del diumenge, celebrada per Mn. Enric Bartrina, que va acollir unes dues-centes persones i vam gaudir de la presència del benvolgut Mn. Ramon Alsina, convalescent d’una malaltia, que ens va honorar amb la seva visita inesperada. Al final la veneració de la relíquia, mentre es cantaven els goigs de la santa amb acompanyament musical per l’organista Jordi Xandri;  i de la priora de Santa Llúcia.

 

El dimarts dia 13 una quarantena de fidels es van reunir per celebrar Santa Llúcia en el seu dia, presidint la missa Mn. Florenci Cases, i l’assistència de la treballadora apostòlica Teresa Valero, recentment nomenada pel Sr. Bisbe per a tenir la cura pastoral d’aquestes parròquies. En acabar cant dels goigs i veneració de la relíquia. A més d’aquests actes religiosos hi han hagut les diverses activitats tradicionals de la fira de Navès, que és molt antiga, sembla que data de l’any 1143, en temps de Ramon Berenguer IV.

 

 

Participació