Una mostra pictòrica del solsoní Tomàs Boix a Lleida

per Ovidi de Cardona , Lleida, 27 de novembre de 2016 a les 21:08 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de novembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El prestigiós complexe residencial Betula Alba d'Almacelles (Lleida) ha acollit aquest novembre una mostra d'obres de l'eximi pintor Tomàs Boix i Soler (Solsona, 1886-1951). La iniciativa, impulsada pel centre lleidatà i la filla del pintor, la Sra. Pepita Boix Sabat, ha congregat prop d'una vintena d'obres del destacat pintor solsoní, entre les quals s'hi compten olis, dibuixos i aquarel·les, moltes d'elles exposades en públic per primera vegada.

La Sra. Pepita Boix, filla del pintor, contemplant les obres exposades del seu pare. Foto: Ovidi Cobacho

Tomàs Boix i Soler (Solsona, 1886-1951) és una de les personalitats artístiques més rellevants de la primera meitat del segle XX al Solsonès i a la Catalunya Central. Hereu d'una nissaga de terratinents solsonins, els Boix de Llobera, ben aviat va manifestar una apassionada vocació vers la pintura, una afició que esdevindrà el seu principal estímul vital i que haurà de compaginar amb les seves obligacions al capdavant de l'administració de l'heretat familiar.  
 
Tot i que la seva formació fou essencialment autodidacta, va seguir el mestratge d'importants pintors del moment, com Ramon Casas, Joaquim Mir o Joan Serra Melgosa, amb molts dels quals va mantenir una estreta relació personal. El seu interès pictòric se centrà en el gènere paisatgista, esdevenint un dels pioners en  pintar al cavallet el paisatge del Solsonès i les terres del Pirineu lleidatà. La seva fervent inquietud artística es va plasmar en centenars d'obres de colors vibrants i agosarades pinzellades. L'any 1912 fou un dels vint-i-nou artistes que van participar a Lleida en la primera gran mostra col·lectiva de pintors lleidatans. Mentre que a principis de la dècada dels anys vint va presentar vàries obres a les Exposicions Generals de Belles Arts celebrades a Barcelona.
 
Durant la dècada dels anys trenta i quaranta la seva activitat expositiva es va intensificar, realitzant diverses exposicions individuals a importants sales barcelonines (Galeries Laietanes, Augusta, Campañá, Reig) i a Manresa. A la capital bagenca va mantenir una estreta amistat amb pintors destacats com Alfred Figueres, Vila Closes o Puig Faura, entre d'altres, i va participar en més d'una quinzena d'exposicions. També va participar en nombroses mostres col·lectives a Lleida que li valgueren importants elogis i distincions.  
 
La pràctica totalitat de l'obra pictòrica de Tomàs Boix es conserva avui dia en col·leccions privades, el gruix més important d'elles en propietat dels seus hereus i familiars (el MNAC conserva dues obres seves donades per les seves filles). En la present mostra, que es podrà veure fins el proper dia 2 de desembre, s'hi exhibeixen diversos paisatges, bodegons, marines i notes del pintor. L'exposició ha estat d'allò més concorreguda i ha significat tota una descoberta pictòrica per a molts dels visitants lleidatans que s'han atansat a veure-la.
 
 
Ovidi Cobacho Closa
- Historiador de l'art -
 

 

Arxivat a:
Cultura, Tomàs Boix, pintura
Participació