M. Àngels Piñol:«Amb la compra d’un tiquet a la setmana del Rebost Solidari hi hauria suficients aliments per distribuir frescos quinzenalment»

ENTREVISTA A UNA VOLUNTÀRIA DEL REBOST SOLIDARI

per Redacció, Solsona, 6 d'octubre de 2016 a les 15:58 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 d'octubre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

M. Àngels Piñol i Mateu fa set anys que és voluntària de Càritas Arxiprestal de Solsona i concretament tres anys que ho és del Rebost Solidari.


QUÈ US APORTA EL VOLUNTARIAT? I QUÈ US VA ANIMAR A FER-VOS VOLUNTÀRIA DEL PROJECTE DEL REBOST SOLIDARI A TRAVÉS DE CÀRITAS?
La satisfacció de veure que el temps i l’esforç que es destina a una causa reverteix en la millora d’una part de la nostra societat. El meu voluntariat va començar primerament a la parròquia fent catequesi. Era professora, i entre l’escola i la catequesi em vaig adonar de la realitat social i les necessitats existents a Solsona. Quan em vaig jubilar vaig tenir l’oportunitat d’implicar-me encara més en aquests tipus de projectes de Càritas. Vaig començar ajudant a la botiga de roba de la Fundació Volem Feina i després també al Rebost Solidari. En aquest últim em vaig sentir motivada a participar a tirar-lo endavant, perquè vaig ser-hi des que es va idear.

COM EXPLICARIA AQUEST PROGRAMA A PERSONES QUE NO EL CONEIXEN?
És un projecte d’ajuda temporal amb aliments dirigit a famílies que estan passant per un moment de necessitat. És una forma immediata de donar resposta a una necessitat tan bàsica com l’alimentació. Prèviament, es fa la valoració corresponent de les famílies per part de les tècniques dels Serveis Socials Bàsics del Solsonès, Càritas Arxiprestal i Creu Roja, que formen part del projecte del Fons d’emergència social, dins del qual hi ha el Rebost Solidari. Les persones voluntàries hi col·laborem acudint presencialment al local, ubicat a la plaça de Sant Pere, cada 15 dies per tenir a punt tots els lots d’aliments per a les famílies que ho necessitin. Els productes que repartim provenen de donatius particulars, dels tiquets d’aliments frescos que hi ha en alguns establiments de Solsona i de supermercats, com el Caprabo, que col·labora amb el banc d’aliments mitjançant excedents d’aliments frescos.


QUINES SÓN LES TASQUES PRINCIPALS DE LES PERSONES VOLUNTÀRIES?
Col·laboració i coordinació amb les tècniques dels Serveis Socials, Creu Roja i Càritas Arxiprestal, recepció dels aliments, preparació dels lots i atenció personal i distribució dels lots a les famílies.

QUINS VALORS CREU QUE TRANSMET EL REBOST SOLIDARI?
Entre les voluntàries i les persones usuàries, representa solidaritat i respecte. També considero important la interacció personal i la creació d’un vincle. Entre les voluntàries, significa col·laboració, ajuda mútua i companyonia, al mateix temps que també valoro molt positivament els vincles d’amistat que s’han creat.

LA POBLACIÓ ESTÀ SENSIBILITZADA AMB PROJECTES SOCIALS COM AQUEST?
Sí, està clar. Quan hi ha una crida puntual, com el Gran Recapte i La Marató de Tv3, la societat sempre ha respòs molt bé. Però pel funcionament del nostre projecte és una mica delicat, ja que requereix una col·laboració continuada, i això no passa. Caldria incorporar el “compartir” al nostre dia a dia. Per exemple, quan anem a comprar, hauríem de tenir en compte que hi ha famílies que no sempre disposen del menjar necessari. Per tant, amb la compra d’un tiquet a la setmana ja ajudaríem a tenir suficients aliments frescos per distribuir cada quinze dies a través del Rebost Solidari.

QUINA ÉS LA SEVA OPINIÓ SOBRE EL PROJECTE I EL SEU FUNCIONAMENT?
És molt encertat, tot i que desitjaria que no el necessitéssim. Però davant de la situació que estem vivint des de fa anys, és obvi que cal continuar endavant.

PER ÚLTIM, AJUDI’NS A FER UNA CRIDA ALS CIUTADANS DEL SOLSONÈS PER TAL QUE CONTINUÏN COL·LABORANT I PERQUÈ S’ANIMIN A FER VOLUNTARIAT!
Animaria tothom a provar-ho, si es té suficientment temps, ja que és una forma molt enriquidora d’ajudar el poble. Fer voluntariat en aquest tipus d’iniciatives ajuda a minimitzar els teus problemes i a adonar-te que hi ha gent que viu amb molt menys.
Gràcies per la teva col·laboració!

 

Participació