Roger Mas: «La cobla està a mig camí entre allò culte i allò salvatge»

El cantautor solsoní presentarà a la Fira Mediterrània un espectacle conjunt amb la Cobla Sant Jordi

per Estefania Escolà/ Mar Mart/ACNí, 31 d'octubre de 2011 a les 11:36 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 d'octubre de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El cantautor solsoní Roger Mas durant l'entrevista amb l'ACN Foto: ACN-Mar Martí


ESCOLÀ, ESTEFANIA / MARTÍ, MAR - ACN · ID 639840


Solsona (ACN).- "La meva relació amb la música ve del meu avi, que era músic d'una orquestra de cobla i ell em va ensenyar a tocar". Així s'expressa Roger Mas quan pensa en algun dels motius que l'han portat a elaborar un projecte conjunt amb la Cobla Sant Jordi i que s'estrenarà el diumenge 6 de novembre a Manresa en el marc de la Fira Mediterrània. En una entrevista a l'ACN, Mas ha destacat que el nivell general dels músics de cobla "és molt alt" i creu que aquesta agrupació instrumental es troba "a mig camí entre allò culte i allò salvatge" . El cantautor reconeix que s'han trobat amb dificultats tècniques a l'hora d'adaptar la seva veu amb la música de la cobla i que per això han necessitat un "traductor" .

Roger Mas presentarà a la Fira Mediterrània de Manresa el seu darrer projecte que ha elaborat de forma conjunta amb la Cobla Sant Jordi. Es tracta d'un concert que barreja la veu del cantautor solsoní amb la sonoritat dels diferents instruments que formen part de la cobla com ara el flabiol, la tenora, el trombó o el fiscorn. Per aconseguir conjugar les dues parts han necessitat l'ajuda d'un "traductor", ha revelat Mas, que ha estat el pianista Xavier Guitó i que ha aconseguit arranjar "les dificultats tècniques amb què ens hem trobat".

El cantautor solsoní ja va oferir un tastet de la seva actuació conjunta amb la Cobla Sant Jordi al cicle BandAutors del passat mes de juliol. "Aquí se'ns van esvair tots els dubtes que podíem tenir sobre l'espectacle perquè va ser un concert molt alegre i això passa poc sovint" . Mas ha ressaltat que "fa anys que corro pels escenaris i les sensacions que vam tenir aquell dia no acostumen a passar".

Recordant els motius que l'han portat ha embrancar-se en un projecte d'aquestes característiques, el cantautor expressa que el seu avi era músic d'orquestra de cobla i és qui el va ensenyar a tocar. "La sonoritat de la cobla em recorda al meu avi, a la infància i als dies de sol" perquè "la cobla acostuma a tocar en dies de bon temps i això per a mi és molt important" . Mas ha explicat que amb el disc de 'Les Cançons Tel·lúriques' va treballar amb en Pep Moliné, músic de la Cobla Sant Jordi, i d'aquí en va sorgir aquesta idea.

Roger Mas ha destacat que en aquest cas els músics de la Cobla Sant Jordi han hagut de "baixar del pedestal" , ja que "són uns grans músics' i han fet un "acte de generositat que ha valgut molt la pena perquè hi ha cançons on no poden lluir l'instrument com voldrien" . "Unes persones que dominen els instruments de la manera com ho fan ells, quan fan coses senzilles ho fan amb una sobrietat, com si estiguessin parlant o respirant", ha destacat Mas. A més "hi ha moments que poden treure el seu potencial, però la major part de les vegades sembla que facin braça en una piscineta".

El repertori

Mas ha avançat a l'ACN que la major part de les cançons que es podran escoltar al concert són del seu darrer disc. Tanmateix, el cantautor ha revelat que hi haurà dues cançons inèdites: un poema musicat de Maria Mercè Marçal titulat 'Si el mar tingués baranes' i una cançó que el cantautor ha elaborat per un documental que està produint TV3 sobre els emboscats.

El cantautor solsoní ha explicat que també hi haurà una sardana i un poema dedicat al bar 'La Ginesta' de Berga. A més, també faran una "excursió" per cançons emblemàtiques de la cultura italiana i basca. Mas ha afirmat que un dels temes que li fan més "il·lusió" és una cobla clàssica que ell mateix cantarà en castellà. En aquest sentit, Mas ha expressat que la voluntat d'introduir aquesta cobla en castellà és "seriosa" , malgrat admetre que "li fa riure" .

"La cançó és un gènere de gran públic"

Mas creu que la fusió entre la seva cançó i la música de la Cobla pot arribar a molta gent, ja que la cançó és un gènere "de gran públic encara que avui en dia no ho sembli tant" . Segons Mas, es tracta de "composicions breus amb lletres senzilles i poètiques que poden arribar a molta gent" . A més, el cantautor creu que l'espectacle pot arribar a gent que no li agradi la sardana o la cobla perquè "hem intentat elaborar un espectacle senzill i bonic que tingui una comunicació amb el públic" .

Respecte la vinculació de la sardana amb la cobla, el cantautor ha revelat que "aniran a buscar altres coses sense oblidar que la sardana és l'aspecte essencial de la cobla". Per Mas, la major part de l'espectacle tracta "sobre la cançó" malgrat que ha apuntat que la Cobla Sant Jordi tocarà dues sardanes "estrictament" i en diferents moments de les cançons aniran apareixent aspectes que "recorden a l'estètica de la sardana" .

El resultat en un CD

Roger Mas ha avançat que malgrat no tenir-ho tancat del tot el més possible és que s'acabi enregistrant un CD d'aquest projecte conjunt amb la Cobla Sant Jordi. El cantautor ha destacat que la intenció és gravar el disc en un concert en directe, ja que "pel tipus de formació seria un error fer-ho en un estudi" . Mas ha afirmat que intentaran editar el disc abans del concert del mes de març al Palau de la Música.  

Roger Mas, al camí del Castellvel, a Olius, prop de Solsonal Foto: ACN

 

Participació