Jan Reig i Torra, autor de la geganta Cecília Regàs

Aquest dissabte 10 de setembre a les 18:30h a la plaça del Ruc podrem veure la nova geganta, la parella del gegant Moragues.

per Ramon Estany, Solsona, 10 de setembre de 2016 a les 08:52 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de setembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El Jan Reig i Torra és un jove solsoní que enguany estudiarà 2n de Batxillerat. Com a treball de recerca, ha construït una geganta  que presentarà en societat aquest dissabte 10 de setembre a Solsona.

Per qué has escollit fer una geganta coma treball de recerca?
Sempre m'han agradat els gegants i des de petit a casa  amb el meu germà haviem fet altres gegants.
Justamen, la geganta que he fet és la Cecília Regàs, qui fou la dona del General Moragues, el gegant del qual va fer el meu germà.
T'ha costat molt fer aquesta geganta?

Com tots els gegants, té certes dificultats, però en general, com que ja tinc pràctica i havia vist com el meu germà feia el seu, ho he tingut més fàcil.
Sí que m'he trobat amb alguns problemes tècnics i sobre la marxa he anat buscant solucions, com per exemple a l'hora d'afinar la cara de la geganta i que m'ha quedat una mica rugosa, però bé, són coses que a la llarga i amb temps ho aniré solucionant.
-Has dit que de petit ja feies gegants?
Sí, eren més rudimentaris, peró, amb capses de cartró. Arran d'aquesta afició, en vam voler aprendre més, i vam anar a un Taller de gegants, el Ventura Hosta de Figueres, on vam aprendre la tècnica del cartró. I a partir d'aquí hem anat ampliant i experimentant nous materials i tècniques.
Explica'ns una mica com has fet aquesta geganta?
El material bàsix és el cartró. Primer vaig fer un motlle amb fang, després vaig fer el motlle negatiu en guix, i un cop tenia el negatiu, el vaig omplir amb cartró. És un gegant alt, aproximadament com els de la Festa Major de Solsona, entre 3 i 3 metres i mig.
També he fet d'aquesta geganta, un bust en fibra de vidra, ja que al treball de recerca comparo les dues tècniques de construcció, cartró i fibra
L'única part de la geganta que no he fet és el vestit, la faldilla, que l'he encarregat a la modista de Solsona, Dolors Rotxés. Val a dir que ha quedat molt bé i n'estic molt content del resultat.
Tens algun referent en el món dels gegants i tallers geganters?
Penso que els gegants més "xulos" que hi ha són els de Solsona, els de la Festa Major, que són preciosos, i al Taller Casserras ho fan molt bé
I aquest dissabte presentarà la geganta, com serà?
Al principi voliem muntar una cosa senzilla, però mirant les colles que podrien venir a fer de padrins, al final n'hem convidat una desena.
A les 19:15h farem una cercavila pels carrers del nucli antic acompanyats dels gegants de Guixers, Calaf, Puigventós, Sarrià (BCN), Poblenou (Manresa), el gegant Moragues de Sant Hilari i també tindrem l'honor que ens acompanyi la geganta Elisabeth-Christine d'Alemanya portada pels geganters del Carrasclet de Reus.
 

 

Arxivat a:
Entrevista, Gegants
Participació