El solsoní Marc Garcia Jané, finalista del 1er Concurs IKEA-UPC Design

per Redacció, Solsona | 15 de juliol de 2016 a les 07:46 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de juliol de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Marc Garcia, segon per l'esquerra, amb els seus companys del grup de treball i el projecte presentat Foto: IKEA

El solsoní Marc Garcia i Jané, que està estudiant Enginyeria de Disseny Industrial i Desenvolupament del Producte, a l' ESEIAAT (UPC de Terrassa), ha participat juntament amb un equip de companys de la facultat format per Emma Alsina (La Bisbal d'Empordà), Xènia Vallès (Calella) i Dani Morales (Barcelona), al 1er Concurs IKEA-UPC Design.
El seu projecte ha quedat finalista i rep el nom d'ANKARE: És un sistema nou, senzill i molt pràctic que ajuda als més petits de la casa a ser cada cop més autònoms guanyant habilitat per menjar sols a la trona. Es tracta d'una trona que permet encaixar un plat en un forat de la safata. Disposa d'un mecanisme de bloqueig que impedeix que el plat caigui amb els moviments del nen quan menja.
El 9 de juny es va conèixer el disseny guanyador del 1er Concurs IKEA-UPC Design, adreçat a estudiants del grau en Enginyeria de Disseny industrial i Desenvolupament del Producte, i convocat per IKEA Sabadell i l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT). El premi ha estat pel projecte GRÖN, uns nous contenidors de reciclatge domèstic modulars i apilables que permeten formar diferents combinacions adaptades a les necessitats de l’espai i dels usuaris.

 
Al concurs IKEA-UPC Design s’han presentat 30 equips amb 30 idees, de les quals IKEA i la UPC han realitzat una primera selecció de 13, d’on han sortit els quatre projectes finalistes, entre aquests, el que hi participava el solsoní Marc Garcia. El jurat que ha avaluat els projectes finalistes ha estat format per la dissenyadora Vera Salvat, directora de l’agència I Loft You; per tres professionals d’IKEA, i pel professor de la UPC José Luis Lapa, impulsor del concurs.

Tal com ha explicat el Marc a NacioSolsona, "La idea del disseny va sortir d'analitzar els problemes amb els que es trobaven els nens i nenes petits i ens vam fixar que hi havia un buit en productes que solucionessin que els nens tirin el bol o plat de menjar".
Garcia afegeix que "ara fa un any es va començar una interaccio entre la UPC i IKEA Sabadell a partir d'un projecte que haviem desenvolupat a classe anomenat IKEA Hackers, i aquest any han organitzat el concurs, que vam agafar-nos com a repte i vam obtenir un molt bon resultat més enllà de la posició en el concurs, amb un resultat de disseny d'un producte funcional i que resol un problema no contemplat a la gamma ikea actual".

 

Guanyadors i finalistes


Concurs IKEA-UPC Design

La botiga de mobles i decoració IKEA aposta per una forma diferent de fer les coses i persegueix el que consideren ‘Disseny Democràtic’, un concepte que es basa en cinc factors considerats clau per a tots els productes: forma, funció, qualitat, sostenibilitat i preu baix per aconseguir crear ‘un dia a dia millor per a la majoria de persones’. Aquesta és la filosofia que han hagut de compartir els estudiants del grau en Enginyeria de Disseny industrial i Desenvolupament del Producte de l’ESEIAAT que han participat al 1er concurs IKEA-UPC Design.

Seguint les bases del concurs, els estudiants s’han agrupat en equips d’un màxim de quatre integrants que han ideat i desenvolupat un nou producte IKEA relacionat amb dos aspectes de la vida quotidiana: amb les ‘cuines sostenibles’, concebudes per ajudar a estalviar i organitzar d’una manera còmoda i eficient els residus domèstics, o amb la ‘protecció dels infants’, un concepte que fa referència a mobles, jocs i elements domèstics que tinguin en compte la seguretat per evitar que els nens es puguin fer mal.

 

 

Participació