Torà i Queralbs s'agermanen a la Vall de Núria

La signatura posa en valor els vincles i les tradicions que uneixen els dos municipis i la seva relació amb Núria

per Redacció, Torà, 29 de juny de 2016 a les 15:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de juny de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Enric Ticó, ha acompanyat aquest dimecres l’alcalde de Torà (Segarra), Magí Coscollola, i l’alcaldessa de Queralbs (Ripollès), Immaculada Constans


L’acte s’inclou dins el programa d’activitats per celebrar la Diada de Sant Pere que marca l’inici de la temporada d’estiu a Vall de Núria.El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Enric Ticó, ha acompanyat aquest dimecres l’alcalde de Torà (Segarra), Magí Coscollola, i l’alcaldessa de Queralbs (Ripollès), Immaculada Constans, durant l’acte d’agermanament que s’ha celebrat a Vall de Núria entre els dos municipis.Amb aquesta signatura, els dos municipis expressen la seva voluntat de sumar esforços per donar a conèixer i popularitzar els vincles comuns entre Torà i Queralbs, així com reconèixer la seva relació històrica amb la vall de Núria. L’agermanament també pretén impulsar un sentiment d’identitat tradicional comú, basat en la història, la cultura i els valors compartits, per potenciar i promocionar els territoris implicats com a destinacions d’interès cultural, religiós, tradicional i turístic.Una amistat amb anys d’història

 
Torà i Queralbs formalitzen la seva amistat i el reconeixement mutu al nexe comú que comparteixen, la vall de Núria, un reconeixement amb anys d’història. Des de l’edat mitjana, els dos municipis van evidenciar la seva devoció per Sant Gil, patró dels pastors. Quan s’acostava l’hivern, els pastors de Queralbs que menaven els ramats als prats de l’entorn de Núria iniciaven la peregrinació anual cap a la plana en busca d’aliment, en una transhumància que els obligava a desplaçar-se quilòmetres fins als aiguamolls del Llobregós, on trobaven bones pastures per als animals.
 
És en aquest indret on els pastors van bastir una capella amb la imatge de Sant Gil perquè els protegís, com ja ho feia a les muntanyes de Núria. Més endavant el poble de Torà es va construir al voltant d’aquesta capella que, amb el temps i moltes reformes i ampliacions, ha esdevingut el temple parroquial, amb la imatge gòtica del patró presidint el presbiteri.

 
Celebració de la missa
 
Vall de Núria ha celebrat la festa de Sant Pere, que tradicionalment marca l’inici de la temporada d’estiu a l’estació de turisme i muntanya del Grup FGC. Com cada any, s’ha celebrat la missa amb la tradicional benedicció dels pans i les farinetes. També s’organitza la tradicional pujada de Queralbs a Núria pel camí vell, tal com feien els peregrins anys enrere.
 

 

Arxivat a:
Fires i festes, Torà
Participació