Ramon Llumà, el primer alcalde de la democràcia

per Redacció, Solsona, 24 de maig de 2016 a les 19:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de maig de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Foto del primer ajuntament democràtic (1979-1983) Foto: Arxiu particular


Nascut el 1935 a Solsona, casat i pare de quatre fills, Ramon Llumà era forjador i manyà d’obres de professió, una feina que va abandonar per dedicar-se plenament a la política. Considerat un dels alcaldes històrics del país, va erigir-se sempre com a ferm defensor de la identitat nacional catalana tant des de l’àmbit municipal i comarcal com des del parlamentari, a més de caracteritzar-se pel seu esperit comarcalista. Entre altres iniciatives, va promoure el manifest dels alcaldes de la campanya Un país, una bandera.

Una de les darreres aparicions públiques de Llumà com a exalcalde de l’Ajuntament solsoní va ser el març del 2014, convidat pel batlle actual, David Rodríguez, en la reobertura de l’antic Club Sant Jordi com a Espai de la Gent Gran. En una entrevista per al butlletí municipal publicat el juny del 2009, amb motiu dels 30 anys d’ajuntaments democràtics, l’exbatlle destacava l’abastament d’aigua i la creació de la Mancomunitat d’Abastament d’Aigua del Solsonès, de la qual fou un dels principals impulsors, com un dels projectes conspicus de la ciutat i la comarca.
Entre les obres realitzades durant el seu mandat destaquen, a més de l’abastament d’aigua, la construcció del complex poliesportiu municipal i el Teatre Comarcal; l’adequació de locals per a les entitats, i, en l’àmbit urbanístic, la redacció de les Normes subsidiàries de planejament, a més de la pavimentació de carrers i urbanitzacions i la recuperació del nucli antic. També va tenir un paper clau en la recuperació del Jutjat de Primera Instància i l’obertura de l’Institut de Batxillerat.
 

Ramon LLumà flanquejat pels seus successors, Jordi Riart (2003-2007) i el finat Xavier Jounou (2007-2010) Foto: AJ Solsona

Amb l’actual alcalde, David Rodríguez Foto: Aj Solsona

 

Participació