Aquest article es va publicar originalment el 9 de maig de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dissabte ha tingut lloc a les instal·lacions del CTFC del Seminari un curs sobre les possibilitats que ofereixen els drons i els làsers escàners, impartit per Damià Vericat (Grup de Dinàmica Fluvial, Universitat de Lleida-CTFC), Joan Estrany i Aleix Calsamiglia (Universitat de les Illes Balears), i Josep Sabaté i Daniel Mansilla (4Datum).
Les noves tècniques de mesura, seguiment i observació, com els làsers escàners (coneguts també com LiDAR terrestre) o els drons (vehicles aeris no tripulats), i la millora de les eines de teledetecció i dels SIG (Sistemes d’Informació Geogràfica), fan que els processos geomorfològics puguin ser monitoritzats i quantificats d’una manera més ràpida i acurada. Tot i això, per a fer-ne un ús correcte, cal un aprenentatge d’aquestes tècniques.
L’objectiu del curs era mostrar alguns exemples en l’ús d’aquestes tècniques i posar en comú els avantatges que tenen, però també les limitacions i els aspectes que cal tenir en compte a l’hora de fer-los servir.

La sessió teòrica del matí s'ha dividit en tres parts. En la primera de les xerrades s’han presentat i discutit aspectes relacionats amb la integració de mètodes en geografia física, amb una dedicació especial a aquells mètodes que permeten obtenir informació topogràfica i imatges aèries d’elevada resolució. Posteriorment, amb exemples pràctics de la recerca que s’està duent a terme a Mallorca, s’ha parlat dels drons com a eines de futur en l’estudi de la geografia física, i l'ús de drons per a la gestió d'ecosistemes. A la sessió pràctica de la tarda, s'ha discutit del què cal tenir en compte per tal que la informació obtinguda amb un dron pugui ser processada en base a l’objectiu del treball i en el marc legal vigent, i s’han mostrat tres drones equipats amb diferents sensors per a l’adquisició d’imatges digitals.
El curs ha estat organitzat per la Societat Catalana de Geografia de l'Institut d'Estudis Catalans i el CTFC.