Glossa a Simeó Espuga, premi Bufet 2016

per Ramon Estany , Solsona, 10 de març de 2016 a les 10:18 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de març de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Simeó Espuga i Castelló, premi Bufet 2016 Foto: Ramon Estany


Simeó Espuga i castelló va nèixer el dia 11 de març de 1928. Als seus 88 anys segueix essent un home fort, valent i amb molta salut. (Només dues operacions als genolls per culpa de portar els sacs de trumfos). I deixeu-m'ho dir, trempat i amb bon humor.

Va ser el primer fill d'una família de 10 germans. Juntament amb els seus pares, el Joan i la Clara, i els seus germans,  es van fer càrrec de Ca l'Agustí de Cambrils.
Va fer la mili, d eminer a Calaf. Segons confessa ell mateix, la va fer una mica "enxufat", ja que hi va durar molts pocs dies, alguns d'ells anant-hi en bicicleta i només quan hi havia revisió.

El director de Solsonès Fires, Josep Lluís Caelles, va llegir la glossa Foto: Ramon Estany


Als 24 anys es va casar amb la Lourdes Solé Casals de Cal Sala. Del matrimoni en nasqueren 4 fills: l'Agustí, el Josep, el Lluís i el Ramon.
Actualment té 7 néts i tres besnéts.

De ben petit va rebre la tradició familiar de plantar trumfos i cuidar una gran varietat d'animals: rucs, mules, vaques, conills, gallines...
El seu caràcter emprenedor el va fer comprar un tractor, un EBRO L3110, amb arreus i remolc. Era l'any 1960, dels primers tractors del poble, i es dedicava als seus conreus i de la resta dels veïns.
L'any 1962 adquirí una màquina de batre que amplià el seu radi d'acció fins a Montanissell, Valldan, Alinyà i el mateix Odèn.
Tot i aquest increment de la feina, encara no estava content amb el rendiment de l'explotació, així que se li plantejà el dilema d'haver d'anar a Solsona, a començar de nou, o bé buscar noves activitats.

L'acte va tenir lloc a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Solsona Foto: Ramon Estany


El Simeó, al final, es decantà per continuar a Cambrils, i provar una granja de porcs.
Era l'any 1968 quan adquirí uns quants porcs al Montaner de Solsona, i més tard a la Cooperativa de Guissona, i es dedicà a la cria i engreix d'aquest bestiar.
Al Simeó no li ha agradat mai entrar en política. Tot i això, va ser una temporada jutge de pau del municipi. El seu caràcter emprenedor el fa estar sempre al costat de l'hereu a l'hora d'iniciar nous negocis: mecànica, hostaleria, càmping, explotació de bestiar.
Quan arriba la jubilació, el Simeó no s'aparca pas de la feina, ja que continua treballant a casa seva, a l'Hostal de Cal Agustí, tot fent-se càrrec de l'hort, els trumfos i la llenya.
A banda de la feina, també li agrada anar de vacances, realitzar sortides, participar en festes familiars i fins i tot porta dues campanyes de vinater amb l'ajut del seu germà.
El Simeó ha vist el canvi radical que ha sofert el poble de Cambrils. D'un poble amb totes les cases habitades, sense llum elèctrica i pràcticament incomunicat i amb una escola en ple funcionament, a un Cambrils amb energia elèctrica, uns accessos per carretera però amb poques cases habitades, el tancament de l'escola, malauradament.
El Simeó és un dels afortunats que ha pogut deixar la petjada en un indret tant estimat i autèntic de la comarca.
El Premi Bufet d'aquest any és un reconeixement a la feina de tota una vida, de l'esforç de superació i de l'estima d'un territori.
 

Foto de grup al final de l'acte amb l'homenatjat Foto: Ramon Estany

 

Participació